Niski poziom opłacalności produkcji warzyw szklarniowych w Holandii w 2009
Landbouw Economisch Instituut (LEI) podaje, że w 2009 roku opłacalność produkcji warzyw szklarniowych w Holandii obniżyła się o 15 punktów procentowych w relacji rocznej. Na każde zainwestowane 100 euro, uzyskano zwrot w wysokości zaledwie 76 euro, co oznacza najgorszy wynik w historii, od kiedy zaczęto prowadzić statystyki - informują analitycy BGŻ.
Spadek opłacalności produkcji wynikał zarówno z niższych cen uzyskiwanych przez producentów, jak i wzrostu kosztów produkcji. Mimo że na początku 2009 roku ceny warzyw szklarniowych były relatywnie wysokie, ostatecznie, tj. w relacji rocznej ceny papryki obniżyły się średnio o 35%, pomidorów o 20-25%, zaś ogórków, podobnie jak bakłażanów, o 10-15%.
O spadku cen warzyw zadecydowały m.in. kryzys gospodarczy, niekorzystne relacje kursowe (umocnienie euro m.in. wobec funta, rubla i złotego) i wzrost produkcji warzyw szklarniowych. LEI podaje, że w 2009 roku zbiory pomidorów szklarniowych były wyższe o 5-6% r/r i osiągnęły poziom 766-773 tys. t. W przypadku papryki i ogórków odnotowano wzrost zbiorów o 2-3% r/r.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Jeżeli chodzi o koszty produkcji warzyw szklarniowych, szacuje się, w ub.r. wzrosły one niewiele, bo przeciętnie o 1% w stosunku do 2008 roku. Mimo niższych cen gazu, wielu producentów stanęło przed koniecznością zapłaty wyższych stawek ze względu na długoterminowe umowy z dostawcami. Relatywnie korzystne warunki pogodowe zadecydowały jednak o mniejszych zakupach tego paliwa w odniesieniu do 2008 roku. Podkreślenia wymaga fakt, że niższe ceny energii wpłynęły na spadek przychodów uzyskiwanych z jej sprzedaży (producenci warzyw szklarniowych w Holandii sprzedają energię jako produkt uboczny powstający przy produkcji ciepła).
Z szacunków LEI wynika, że koszty pracy w ub.r. zmniejszyły się o ok. 1,0% r/r, pomimo wzrostu wynagrodzeń o 1,5% r/r. Stało się tak dzięki działaniom podjętym w celu ograniczenia wysokich kosztów nadgodzin.
W holenderskim sektorze warzyw szklarniowych postępuje konsolidacja; zmniejsza się liczba podmiotów zajmujących się produkcją, natomiast wzrasta areał upraw przypadający na producenta. Według wstępnych danych Dutch Central Statistics Office, w 2009 roku w sektorze działało 1460 producentów, tj. o 6,8% mniej niż w 2008 roku. Prowadzili oni uprawę na łącznej powierzchni 4380 ha (za Fruit and Vegetable Markets).

CENY HURTOWE
ogórki
bakłażan