Niskie temperatury znacznie zwiększają koszt transportu warzyw i owoców
Tegoroczna zima nas nie rozpieszcza - silne mrozy utrzymujące się przez kilkanaście dni wszystkim dały się we znaki. Także producentom naszych rodzimych warzyw i owoców. Oraz sprzedawcom, którzy obawiają się, że silny mróz zwiększy koszty transportu, a czasem także przechowywania.

- Ceny już wzrosły o około 10 proc. z powodu mrozów - mówi Andrzej Burdelas, właściciel jednej z hurtowni na Praskiej Giełdzie Spożywczej. Hurtownicy są zaniepokojeni także możliwością spadku podaży niektórych warzyw. Nie wszystkie warzywa są bowiem przechowywane w chłodniach - w Polsce wiele towarów, jak ziemniaki, nadal jest kopcowanych, a w czasie silnych mrozów kopców się nie otwiera, by nie narazić warzyw na przemarznięcie.
Prezes Związku Sadowników Rzeczypospolitej Polskiej, Mirosław Maliszewski, uspokaja. - Silne mrozy raczej nie wpływają na koszty przechowywania. Mogą natomiast mieć wpływ na uszkodzenia drzew i krzewów i plony w kolejnym sezonie - mówi Mirosław Maliszewski.
Jego zdaniem, drzewa nie były przygotowane na tak drastyczny spadek temperatury, jaki miał miejsce na przełomie stycznia i lutego, ponieważ jesień i wczesna zima były ciepłe. Dlatego sadownicy spodziewają się strat w drzewostanie i krzewach, które mogły ulec wymarznięciu. Na razie nie chcą szacować potencjalnych start - na to jest jeszcze za wcześnie.
Roman Cybulski z Unii Owocowej ocenia, że koszty przechowywania 1 kg jabłek, faktyczne ponoszone w ciągu jednego sezonu, wraz z amortyzacją chłodni, skrzyń i wyposażenia chłodni oraz kosztami energii elektrycznej wynoszą 60-65 groszy na kilogramie.
- Uwzględniając fakt, iż nie w każdym sezonie przechowalniczym możliwy jest zwrot tych kosztów, wzrost ceny o 80 gr jest tylko zwrotem kosztów a nie zyskiem z produkcji owoców - mówi Roman Cybulski. - Reasumując: przy cenie sprzedaży jabłek prosto z drzewa jesienią 2011 po 80 gr dopiero ich sprzedaż po cenie 1,7 zł jest opłacalna, uwzględniają utratę wagi i ubytki - ok. 10 gr - dodaje.
Zwraca on uwagę, że duży mróz co prawda bezpośrednio nie wpływa na koszty przechowywania owoców w chłodniach, lecz urządzenia obsługujące komory chłodnicze wymagają pracy w plusowej temperaturze. Instalowane są na pakowniach owoców, które wymagają ogrzewania.
Niskie temperatury znacznie zwiększają natomiast koszt transportu. - Cena za kilometr transportu chłodnią jest wyższa od transportu kontenerem ok. 5-7 gr na 1 kg zależnie od odległości - podkreśla Roman Cybulski.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.