Branżę przetwórczą pochłania ustawa o obowiązkowym wdrażaniu negocjowania umów i cen między uczestnikami rynku. Według nowych zapisów w rozdziale 7c ustawy o zmianie ustawy o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych z dn. 10 lipca 2015 roku, każda dostawa produktów od producenta do przetwórcy lub dystrybutora musi być przedmiotem pisemnej umowy pomiędzy stronami, lub pierwsi nabywcy muszą złożyć pisemną ofertę zawarcia umowy dostawy tych produktów rolnych przez producentów.

Julian Pawlak, prezes KUPS, podczas XIX Międzynarodowego Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków zaznaczył, że dla przetwórstwa objęcie 100 proc. dostaw kontraktacjami jest przedsięwzięciem na ogromną skalę, bowiem dotychczas takie umowy funkcjonowały w niewielkim stopniu w skupie owoców. - Wdrażanie takich umów o dostawy produktów do przetwórstwa powinno być rozłożone w czasie i wprowadzane stopniowo, aby móc monitorować efekty i ewentualne korekty - dodał.

Zdaniem Andrzeja Gajowniczka, prezesa zarządu Real SA (producent mrożonych owoców i warzyw z Siedlec), umowy kontraktacyjne są bardzo potrzebne, lecz powinny być zakładane dobrowolnie oraz w momencie równowagi rynkowej. - Nie ma takiej możliwości, aby przetwórcy przejęli cały obowiązek Agencji i zabezpieczyli rentowność produkcji. Rynkiem reguluje popyt i podaż i tak musi pozostać. Umów kontraktacyjnych nie można nakładać na siłę - skomentował.

Więcej na www.sadyogrody.pl.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl