Inwestycje firmy Octim
- Ze względy na regionalny charakter firmy sprzedaż produktów Octim bazowała zawsze na lokalnych sklepach i regionalnych sieciach. Globalizacja i centralizacja na rynku sprzedaży okazuje się być szansą – umożliwia lokalnym producentom dostęp do całego rynku. Zawierane na szczeblu centralnym umowy oznaczają dla producentów wyśrubowane normy, ale też inne wolumeny produkcji oraz dostęp do klientów w całym kraju. Inwestujemy więc w technologię, rozwijamy park maszynowy, zwiększamy możliwości produkcyjne. Od czasu założenia firmy zdolności produkcyjne octu i musztardy zwiększyły się o 1000 proc. Rozpoczęliśmy produkcję własnego ketchupu, rozwijamy produkty ekologiczne - mówi Alicja Adamiec-Ślipy, wiceprezes Wytwórni Octu i Musztardy Octim w Olsztynku.
Jak podkreśla, ta modernizacja produkcji pozwala na optymalizację i automatyzację pewnych procesów. - Liczymy, że to, w połączeniu z doświadczonym zespołem, zapewni nam pewne bezpieczeństwo i możliwość szybszego rozwoju - dodaje.
Octim - fotowoltaika, oszczędność wody, segregacja odpadów
Produkcja zlokalizowana w Olsztynku na Warmii i Mazurach to - zdaniem wiceprezes - duży atut i w tym Octim upatruje szansę. A to dlatego, że region się rozwija, rośnie jego turystyczne znaczenie oraz świadomość klienta w zakresie pochodzenia żywności.
- Jako przedsiębiorstwo produkcyjne z sektora spożywczego stawiamy na zrównoważony rozwój z poszanowaniem otaczającej nas przyrody. Zainwestowaliśmy w fotowoltaikę i planujemy nadal rozszerzać ten obszar, wprowadziliśmy rozwiązania pozwalające na oszczędność wody, z dużą uważnością podchodzimy do segregacji odpadów. Oprócz ważnych aspektów środowiskowych takie zmiany dają nam pewien bufor w warunkach rosnących cen - podsumowuje Alicja Adamiec-Ślipy.
Cały materiał dostępny jest w STREFIE PREMIUM.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

komentarze (0)