Octownia Białystok: W sezonie letnio-jesiennym sprzedaż octu rośnie trzykrotnie
- Autor: www.portalspozywczy.pl
- Data: 05-09-2018, 13:06

- Największy wzrost dotyczy 10-proc. octu spirytusowego, w litrowych i półlitrowych butelkach typu PET. Ale w ofercie mamy też octy winne - jabłkowy, z wina czerwonego i z wina białego, rzadziej jednak wykorzystywane w przetworach - mówi Adam Zwolan.
Obiekt znajduje się niedaleko Białegostoku i zaopatruje w ocet północny oraz północno-wschodni region Polski. W ramach rozwoju Octowni Białystok zakupiony został ostatnio nowy zewnętrzny zbiornik magazynowy o pojemności 50.000 l.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
- Pozwoli to zwiększyć zdolność magazynową Octowni, co w konsekwencji zwiększy płynność realizacji zamówień – dodaje Adam Zwolan.
Octownia Białystok ma długą tradycję w produkcji octu spirytusowego. Pierwsze dwa tworniki zostały uruchomione w 1952 r. przez ówczesne Białostockie Zakłady Przemysłu Owocowo Warzywnego, przy ul. Reymonta. Początkowo ocet rozlewany był ręcznie, zamykany naturalnym korkiem i lakowany. Tak przygotowane butelki umieszczano w drewnianych skrzyniach i przekazywano do sprzedaży.
Od 2004 roku białostocka Octownia należy do firmy Lech-Garmażeria Staropolska, producenta naturalnej żywności, produkowanej tradycyjnymi metodami.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Lech-Garmażeria Staropolska wprowadza nowe produkty na Wielkanoc (zdjęcia)
-
Wiceprezes Octim: Rynek octów i przypraw w Polsce stale się poszerza
-
Lech-Garmażeria Staropolska rozszerza ofertę produktów wegetariańskich (zdjęcia)
-
Lech-Garmażeria Staropolska: W sezonie grillowym nasza sprzedaż rośnie o kilka procent
-
Ursa Maior ruszył ze sprzedażą octu piwnego
-
Lech - Garmażeria Staropolska uczy zawodu w ramach szkolnej współpracy
-
Lech-Garmażeria Staropolska: Przed Wielkanocą nasza sprzedaż rośnie o 15 procent
-
Lubelskie: nowe linie produkcyjne w wytwórni octu i musztardy w Parczewie
-
Rynek octów i sosów zimnych dynamicznie się rozwija
-
WSP Społem wprowadza smakowe octy spirytusowe
komentarze (0)