Od początku 2010 roku rośnie eksport mrożonych truskawek z Chin
Dane handlowe opublikowane przez Foodnews wydają się potwierdzać pogłoski sprzed kilku tygodni dotyczące ożywienia na globalnym, a zwłaszcza europejskim, rynku mrożonych truskawek - informują analitycy BGŻ.

Według cytowanego źródła eksport mrożonych truskawek z Chin w okresie styczeń-luty br. osiągnął poziom 14,53 tys. t, podczas gdy w analogicznych miesiącach ub.r. wyniósł ''zaledwie'' 9,15 tys. t. Podkreślenia wymaga fakt, że w przypadku 11 krajów, należących do głównych odbiorców omawianego produktu, odnotowano dwu- lub nawet trzycyfrową dynamikę wzrostu zakupów. Mimo silnego spadku ceny jednostkowej w eksporcie mrożonych truskawek (o 22% do 804 USD/t), zwyżka wolumenu wywozu była na tyle istotna, że zadecydowała o wzroście wartości eksportu o 23% w relacji rocznej, do 11,6 mln USD.
