Od stycznia do końca marca Polska zaimportowała 67,3 tys. ton przetworów owocowych i 66,1 tys. ton warzywnych
- Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: CIHZ MRiRW
- Data: 16-06-2011, 11:53

Zarówno w przypadku warzyw jak i owoców przetworzonych największe ich ilości sprowadzono z UE oraz państw trzecich. Około 27,8 tys. ton to import przetworów owocowych z krajów unijnych, 25,5 tys. ton z państw trzecich oraz niecałe 9,0 tys. ton z samej tylko Turcji. W wwożonych przetworach dominowały soki owocowe - niecałe 31,0 tys. ton oraz 24,9 tys. ton owoce puszkowane.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Ponadto niecałe 13,0 tys. ton to mrożonki owocowe i 3,3 tys. ton owoce suszone. W imporcie warzyw przetworzonych największym dostawcą okazały się być kraje unijne - 46,2 tys. ton a także ponad 17,0 tys. ton to import z państw trzecich. W dostawach przeważały przetwory
pomidorowe z największa ilością przecieru pomidorowego - 14,3 tys. ton, mrożonki warzywne - 13,7 tys. ton oraz warzywa puszkowane - 9,5 tys. ton i frytki - ponad 8,0 tys. ton.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Cena malin w 2022 pod wpływem importu z Ukrainy?
-
Strzelanina w McDonald's. Nie żyje kelner, który podał zimne frytki
-
Ceny wiśni 2022. Owoce coraz tańsze, brak rąk do zbiorów
-
Producenci papryki protestowali pod sklepem Lewiatan w Potworowie. Sieć odpowiada
-
Prezes Iglotex o wzrostach kosztów. "Nie da się tego skompensować poprawą wydajności, obniżeniem zysku"
-
Bronisze: kończą się czereśnie, ale pojawiają się pierwsze śliwki i jabłka
-
Naukowcy stworzyli czujnik mierzący ilość witamin w owocach i warzywach
-
Kto zbierze maliny? Polacy czy Ukraińcy?
-
Dlaczego starożytni Egipcjanie uprawiali arbuzy?
-
Polacy jedzą coraz więcej borówek i malin. Nowe dane
komentarze (0)