Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Od stycznia do końca marca Polska zaimportowała 67,3 tys. ton przetworów owocowych i 66,1 tys. ton warzywnych

  • Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: CIHZ MRiRW
  • Data: 16-06-2011, 11:53
Za sprowadzone towary wartość w przypadku przetworzonych owoców wyniosła 96,2 mln EUR, a przetworzonych warzyw odpowiednio 65,2 mln EUR. Dla porównania w analogicznym okresie 2010 roku Polska zaimportowała niemalże identyczną ilość przetworów owocowych - 66,7 tys. ton za sumę 75,7 mln EUR oraz 77,2 tys. ton przetworów warzywnych za kwotę nieco ponad 62,0 mln EUR - informuje FAMMU/FAPA.
Od stycznia do końca marca Polska zaimportowała 67,3 tys. ton przetworów owocowych i 66,1 tys. ton warzywnych

Zarówno w przypadku warzyw jak i owoców przetworzonych największe ich ilości sprowadzono z UE oraz państw trzecich. Około 27,8 tys. ton to import przetworów owocowych z krajów unijnych, 25,5 tys. ton z państw trzecich oraz niecałe 9,0 tys. ton z samej tylko Turcji. W wwożonych przetworach dominowały soki owocowe - niecałe 31,0 tys. ton oraz 24,9 tys. ton owoce puszkowane.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Ponadto niecałe 13,0 tys. ton to mrożonki owocowe i 3,3 tys. ton owoce suszone. W imporcie warzyw przetworzonych największym dostawcą okazały się być kraje unijne - 46,2 tys. ton a także ponad 17,0 tys. ton to import z państw trzecich. W dostawach przeważały przetwory
pomidorowe z największa ilością przecieru pomidorowego - 14,3 tys. ton, mrożonki warzywne - 13,7 tys. ton oraz warzywa puszkowane - 9,5 tys. ton i frytki - ponad 8,0 tys. ton.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!