Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (USA) wykazali, że osoby spożywające orzechy włoskie osiągają o 26 proc. niższe wyniki, a osoby jedzące inne rodzaje orzechów o 8 proc. niższe wyniki w kwestionariuszu objawów depresji, niż osoby unikające tego typu produktów.

Badacze przeanalizowali dzienne spożycie orzechów oraz natężenie symptomów depresji, takich jak apatia, problemy ze snem, czy trudności z koncentracją, u 26 tys. dorosłych Amerykanów. Doszli do wniosku, że osoby konsumujące orzechy włoskie - przeciętnie 24 gramy dziennie - były bardziej aktywne, posiadały więcej energii, lepiej się koncentrowały i były bardziej optymistyczne.

"Orzechy włoskie badano wcześniej ze względu na ich rolę w utrzymaniu zdrowego układu krążenia i systemu poznawczego. Teraz wykazaliśmy ich związek z symptomami depresji. To kolejny powód, dla którego warto je włączać do planu żywieniowego" - komentuje koordynatorka badania, dr Lenore Arab.

Orzechy włoskie mogą być szczególnie korzystne dla kobiet, u których częściej diagnozuje się zaburzenia depresyjne.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl