Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Orzeszki ziemne i masło orzechowe w menu chorych na cukrzycę dzieci

Masło z orzeszków ziemnych na stałe weszło do szpitalnego menu chorujących na cukrzycę pacjentów Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka (GCZD) w Katowicach - jednego z największych szpitali pediatrycznych w Polsce.

Orzeszki ziemne i masło orzechowe w menu chorych na cukrzycę dzieci
Orzeszki ziemne i masło orzechowe dla chorych na cukrzycę dzieci/ fot. shutterstock

Światowe badania naukowe z ostatnich lat potwierdzają, że masło wytworzone z orzechów ziemnych, orzechów nerkowca czy migdałów posiada wiele zalet cennych dla zmagającego się z tą chorobą organizmu. Jest nie tylko zdrowe, smaczne, pożywne, ale przyczynia się też do wyrównania poposiłkowego stężenia glukozy we krwi - podkreślają eksperci z GCZD.

To kolejna, nietypowa dla przeciętnego szpitalnego menu nowinka w tej placówce - od zeszłego roku dzieci dostają tam też gorzką czekoladę. Wpisuje się to w realizowane w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach holistyczne podejście do pacjentów diabetologicznych.

"Zawiera ono w sobie zarówno przekazanie pełnego zakresu wiedzy na temat cukrzycy, prowadzenia samokontroli, naukę obsługi nowoczesnego sprzętu diabetologicznego, a także pomoc w komponowaniu właściwej diety. Edukacja i reedukacja na naszym oddziale jest prowadzona w sposób ciągły, zarówno w grupach pacjentów i ich opiekunów, jak i indywidualnie. Dajemy naszym pacjentom i ich opiekunom to, co najlepsze i wspólnie z nimi pokonujemy nowe wyzwania na niełatwej drodze życia z cukrzycą" - powiedziała kierująca Oddziałem Diabetologii Dziecięcej i Pediatrii GCZD prof. Przemysława Jarosz-Chobot.

Masło orzechowe spożywane przez pacjentów jest wysokiej jakości, bez dodatku soli, oleju palmowego czy cukru, zawiera 100 proc. orzechów ziemnych. Dzieci mogą nim smarować kanapki lub spożywać jako dodatek do serka twarogowego, kefiru, maślanki czy jogurtu naturalnego.

"Korzyści ze spożywania orzechów ziemnych i masła orzechowego przez osoby chorujące na cukrzycę potwierdzają wyniki kilku niezależnych badań z ostatnich lat. Są nie tylko smaczne i pożywne, ale mają też konkretny, pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie naszych pacjentów. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne rekomenduje do dwóch łyżeczek masła dziennie dla osoby dorosłej" - wyjaśniła prof. Przemysława Jarosz-Chobot.

Badania te wykazały, że włączenie do diety orzechów arachidowych, jak i migdałów czy nasion słonecznika może prowadzić do poprawy glikemii na czczo i poposiłkowego stężenia glukozy we krwi po spożytym posiłku u chorych na cukrzycę typu 2. Te obserwacje były zbieżne z wynikami przeprowadzonego kilka lat wcześniej badania z udziałem dorosłych chorych na cukrzycę typu 2, którzy włączyli 46 g orzechów do swojego codziennego planu posiłków przygotowanego przez Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne.

więcej informacji:

dzieci RSS ALERT    /    orzechy RSS ALERT    /    orzeszki ziemne RSS ALERT    /    masło orzechowe RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.202.44
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!