Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Ostropest plamisty zyskuje na popularności

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/pr
  • Data: 18-02-2019, 15:48
Do niedawna rósł dziko w Europie Środkowej, Ameryce Południowej, Azji Mniejszej czy Afryce. Ostropest plamisty, to roślina jednoroczna nie mająca szczególnych wymagań klimatycznych, ani glebowych, za to posiadająca cenne składniki dla organizmu. Dlatego wielu rolników rozpoczęło uprawę tej rośliny na swoich ziemiach. Widząc rosnący potencjał w surowcu, dystrybutorzy dodatków piekarniczych coraz więcej importują i sprzedają go olejarniom oraz do konfekcjonowania.
Ostropest plamisty zyskuje na popularności
fot. materiały prasowe

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Ostropest nie ma szczególnych wymagań klimatycznych. Preferuje gleby żyźniejsze, zasobne w składniki pokarmowe i dobrze chłonące wodę. Jest rośliną jednoroczną. Dobrym przedplonem dla ostropestu są ziemniaki, buraki, warzywa, zboża jare, rzepak i motylkowe. Co ciekawe, roślina ta dobrze znosi uprawę w monokulturze, a co z tym idzie opłaca się. Dlatego rolnicy, nie tylko w Polsce, coraz częściej decydują się na uprawę ostropestu plamistego.

Surowcem, dla którego uprawia się tę roślinę są owoce zawierające kompleks flawonolignanów, olejek eteryczny, gorycze oraz aminy. W Polsce uważany jest za roślinę zielarską. Wyglądem ostropest bardzo przypomina oset.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!