Owoce i piwa kraftowe? Nowy pomysł na promocję piw z dodatkiem owoców jagodowych
W ramach kampanii "Czas na polskie superowoce!" organizowane są 3 weekendowe akcje zapraszające konsumentów w całej Polsce na piwa truskawkowe (13-16 czerwca), malinowe (18-21 lipca) oraz porzeczkowe (29.08-01.09).

Owoce jagodowe to najpopularniejsza grupa polskich owoców używanych przez rzemieślniczych piwowarów. Obok truskawki, maliny, czarnej porzeczki, warzone są piwa z aronią, agrestem, jeżyną, żurawiną, jagodą kamczacką oraz czerwoną porzeczką.
- Promujemy modną branżę, która stawia na jakość i przetwarza owoce jagodowe. Przybliżamy miłośnikom owoców jagodowych kraft i zapraszamy do najlepszych pubów. Wzrost świadomości dynamicznego rozwoju polskiego piwowarstwa rzemieślniczego jest ważny, dla wszystkich którzy promują jakościowe podejście do życia. Naturalne produkty, smakową otwartość i kreatywność. Organizacja weekendów piw owocowych to okazja do poszerzenia rynku, zaproszenia do pubów nowych ludzi, poznania owocowej oferty. Liczymy, że projekt spodoba się i na stałe wpisze w letni kalendarz - mówi Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Owoce jagodowe były historycznie pierwszym popularnym dodatkiem do piw mających przypominać owocowy Milkshake. W roku 2017 stanowiły blisko połowę dodatków (46%). Wśród najczęściej dodawanych owoców były m.in. maliny, truskawki.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W roku 2018 polskie browary nie oszczędzały na owocach dodawanych do piw - szczególnie do tych w stylu Milkshake IPA oraz Sour Ale. Utrzymała się moda na 'milkszejki', a piwa kwaśne zaczęły zajmować coraz więcej miejsca na sklepowych półkach - podaje blog Piwna Zwrotnica, analizujący trendy oraz nowości wypuszczane przez polskie browary.
- Serie Milkshake IPA oraz Berliner Weisse cały czas się rozwijają. Ponieważ piwa kwaśne są świetne jako aperitif, ich sprzedaż jest już praktycznie całoroczna. Mówimy o prawdziwym fenomenie piw owocowych, w szczególności z dodatkiem owoców jagodowych. Od lat budujemy most pomiędzy piwem i owocami. Warzymy piwa w oparciu o wszystkie najpopularniejsze owoce jagodowe – mówi Arletta Ziemian z Browaru Stu Mostów, jednego z bardziej doświadczonych w Polsce browarów wykorzystujących owoce jako dodatek.
- Piwa owocowe zostały świetnie przyjęte przez rynek krajowy i rynki zagraniczne. To już nie eksperyment. To bardzo mocny trend, nie tylko krajowy. Mają olbrzymi potencjał eksportowy i wizerunkowy. Ważne by plantatorzy wiedzieli, że piwowarstwo to dobry partner. Rzemieślnicy potrzebują najwyższej jakości owoców i wiedzy o odmianach. Razem robimy piwa bardzo ciekawe i bardzo polskie. Takie, które cieszą podniebienia i rozsławiają Polskę. Talenty piwowarów i nasze polskie kompetencje uprawy owoców, które – pamiętajmy – też są naszą eksportową wizytówką – mówi Grzegorz Ziemian z Browaru Stu Mostów.