Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Owoce i piwa kraftowe? Nowy pomysł na promocję piw z dodatkiem owoców jagodowych

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 03-06-2019, 09:19
W ramach kampanii "Czas na polskie superowoce!" organizowane są 3 weekendowe akcje zapraszające konsumentów w całej Polsce na piwa truskawkowe (13-16 czerwca), malinowe (18-21 lipca) oraz porzeczkowe (29.08-01.09).
Owoce i piwa kraftowe? Nowy pomysł na promocję piw z dodatkiem owoców jagodowych
fot. materiały prasowe

Owoce jagodowe to najpopularniejsza grupa polskich owoców używanych przez rzemieślniczych piwowarów. Obok truskawki, maliny, czarnej porzeczki, warzone są piwa z aronią, agrestem, jeżyną, żurawiną, jagodą kamczacką oraz czerwoną porzeczką.
 
- Promujemy modną branżę, która stawia na jakość i przetwarza owoce jagodowe. Przybliżamy miłośnikom owoców jagodowych kraft i zapraszamy do najlepszych pubów. Wzrost świadomości dynamicznego rozwoju polskiego piwowarstwa rzemieślniczego jest ważny, dla wszystkich którzy promują jakościowe podejście do życia. Naturalne produkty, smakową otwartość i kreatywność. Organizacja weekendów piw owocowych to okazja do poszerzenia rynku, zaproszenia do pubów nowych ludzi, poznania owocowej oferty. Liczymy, że projekt spodoba się i na stałe wpisze w letni kalendarz - mówi Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Owoce jagodowe były historycznie pierwszym popularnym dodatkiem do piw mających przypominać owocowy Milkshake. W roku 2017 stanowiły blisko połowę dodatków (46%). Wśród najczęściej dodawanych owoców były m.in. maliny, truskawki.

W roku 2018 polskie browary nie oszczędzały na owocach dodawanych do piw - szczególnie do tych w stylu Milkshake IPA oraz Sour Ale. Utrzymała się moda na 'milkszejki', a piwa kwaśne zaczęły zajmować coraz więcej miejsca na sklepowych półkach - podaje blog Piwna Zwrotnica, analizujący trendy oraz nowości wypuszczane przez polskie browary.
 
- Serie Milkshake IPA oraz Berliner Weisse cały czas się rozwijają. Ponieważ piwa kwaśne są świetne jako aperitif, ich sprzedaż jest już praktycznie całoroczna. Mówimy o prawdziwym fenomenie piw owocowych, w szczególności z dodatkiem owoców jagodowych. Od lat budujemy most pomiędzy piwem i owocami. Warzymy piwa w oparciu o wszystkie najpopularniejsze owoce jagodowe – mówi Arletta Ziemian z Browaru Stu Mostów, jednego z bardziej doświadczonych w Polsce browarów wykorzystujących owoce jako dodatek.

- Piwa owocowe zostały świetnie przyjęte przez rynek krajowy i rynki zagraniczne. To już nie eksperyment. To bardzo mocny trend, nie tylko krajowy. Mają olbrzymi potencjał eksportowy i wizerunkowy. Ważne by plantatorzy wiedzieli, że piwowarstwo to dobry partner. Rzemieślnicy potrzebują najwyższej jakości owoców i wiedzy o odmianach. Razem robimy piwa bardzo ciekawe i bardzo polskie. Takie, które cieszą podniebienia i rozsławiają Polskę. Talenty piwowarów i nasze polskie kompetencje uprawy owoców, które – pamiętajmy – też są naszą eksportową wizytówką – mówi Grzegorz Ziemian z Browaru Stu Mostów.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!