• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Owoce i warzywa w pandemii. Raport Banku Pekao SA i Portalspozywczy.pl

Branża przetwórstwa owoców i warzyw w 2020 r. zanotowała nieznaczny wzrost obrotów i wyraźną poprawę wyników w stosunku do 2019 r. Sytuacja finansowa była jednak silnie zróżnicowana w poszczególnych segmentach. To wnioski z raportu "Rok pandemii w branży spożywczej. Jak w kryzysie poradzili sobie polscy producenci żywności?", który przygotowali analitycy Banku Pekao SA we współpracy z Portalspozywczy.pl.
  • Autor: PP
  • Data: 05-06-2021, 13:24
Owoce i warzywa w pandemii. Raport Banku Pekao SA i Portalspozywczy.pl
Branża przetwórstwa owoców i warzyw w 2020 r.; fot. shutterstock.com

Raport jest do pobrania na Portalspozywczy.pl (ikonka znajduje się pod treścią artykułu).

Za przygotowanie i opracowanie raportu odpowiadają ekonomiści Banku Pekao SA: Krzysztof Mrówczyński, Kierownik w Departamencie Analiz Makroekonomicznych oraz Paweł Kowalski, Ekspert ds. sektora spożywczego w Departamencie Analiz Makroekonomicznych.

Swój wkład merytoryczny mają także redaktorzy Portalspozywczy.pl, którzy zebrali komentarze ekspertów branżowych oraz opublikowali autorskie wypowiedzi. Zapraszamy do lektury!

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Czytaj także: Branża spożywcza kontra pandemia. Raport Banku Pekao SA i Portalspozywczy.pl

Poniżej kluczowe wnioski dotyczące pandemicznego roku 2020 w branży przetwórstwa owoców i warzyw.

Stracili producenci frytek i soków

Najsilniej wpływ pandemii COVID-19 odczuli producenci przetworów z ziemniaków wyspecjalizowani w dostawach dla gastronomii (przede wszystkim dostawy frytek dla restauracji w kraju, lecz również na rynek unijny i za wschodnią granicę Wspólnoty). W rezultacie zagregowany wynik netto segmentu przetwórstwa ziemniaków spadł o ponad 1/3 vs. 2019 r., a jego średnia rentowność netto znalazła się na najniższym poziomie od 2009 r.

W segmencie produkcji soków również odnotowano wyraźny spadek łącznego wyniku netto firm, a na koniec roku odsetek firm deficytowych wśród sklasyfikowanych w tym segmencie podmiotów zatrudniających 10 i więcej pracowników wzrósł  dwukrotnie w porównaniu z końcem 2019 r. W przypadku tego segmentu, poza pewnym wpływem lockdownu unijnej gastronomii na popyt i ceny produktów, duże znaczenie miały kwestie dostępności i cen surowca – zwłaszcza jabłek do produkcji polskiej specjalności eksportowej, czyli zagęszczonego soku. Słabe zbiory owoców w 2019 r. przełożyły się na niski stan ich zapasów na początku ubiegłego roku, Towarzyszył temu silny wzrost cen wywierający presję na koszty produkcji, czego przetwórcy nie zdołali w pełni przerzucić na ceny osiągane ze sprzedaży zagranicznej.

Mrożonki, konserwy, marynaty, dżemy, dania gotowe, orzechy - na plusie

Odmiennie przedstawiała się na koniec ubiegłego roku sytuacja w tzw. pozostałym przetwórstwie owoców i warzyw, obejmującym m.in. produkcję mrożonek, konserw, marynat, dżemów, gotowych potraw ze świeżych owoców i warzyw, a także przetwórstwo orzechów. W tym przypadku zagregowany wynik netto firm wzrósł o blisko 50%, a rentowność netto osiągnęła 2. najwyższy poziom w całej minionej dekadzie (po 2015 r.). Segment ten również odczuwał niższą niż przed rokiem podaż owoców, ale w pewnym stopniu neutralizowała ją względnie dobra sytuacja podażowa warzyw, a do tego spadek wolumenów produkcji niektórych przetworów został zrekompensowany wyższymi cenami uzyskiwanymi ze sprzedaży.

Eksport przetworów owocowo-warzywnych

Obrazowo sytuację branży oddają również dane o jej eksporcie w 2020 r. Ilościowa sprzedaż zagraniczna przetworów z ziemniaków zanotowała głęboki spadek. Stały za nim przede wszystkim słabe wyniki eksportu frytek i innych mrożonych przetworów ziemniaczanych (-19% r/r), które zanotowały też niższe o 1% r/r średnie ceny eksportu. Potwierdza to silne, negatywne oddziaływanie pandemii na producentów wyrobów ziemniaczanych przeznaczonych w dużym stopniu dla gastronomii. W skali całego segmentu sytuację częściowo poprawiły dobre wyniki eksportu innych przetworów ziemniaczanych (np. chipsów), które odnotowały wzrost ilościowy i wyższe r/r średnie ceny. 

Wyraźny spadek ilościowego eksportu odnotowano również w przypadku soków, co było przede wszystkim pochodną spadku produkcji pod wpływem mniejszej niż przed rokiem dostępności surowca. W tym przypadku niższe wolumeny zostały w dość znacznym stopniu zrekompensowane przez wzrost r/r średnich cen. Ponownie, względnie najlepiej przedstawiały się wyniki eksportu pozostałych przetworów z owoców i warzyw. Co prawda również tutaj odnotowano spadek r/r wolumenów, był on jednak znacznie słabszy, niż w dwóch pozostałych segmentach. Jednocześnie wyższe niż przed rokiem średnie ceny eksportowe w tym segmencie okazały się wystarczające do uzyskania niewielkiego wzrostu r/r wartości sprzedaży zagranicznej.

Wyzwania przed ogrodnictwem i przetwórstwem

Do dotychczasowych zmiennych, takich jak ceny surowca, koszty pracy, energii, sytuacja na globalnym rynku, doszły w 2020 r. kwestie związane z pandemią. Branża soków i napojów owocowych stara się być elastyczna i dąży do utrzymania swojej pozycji, ale wiele aspektów codziennej aktywności wpływa na jej sytuację. Pojawiają się obawy, że wzrost kosztów, związanych z opodatkowaniem, czy cenami mediów, bardzo mocno naruszy naszą konkurencyjność. A stoimy przed kolejnymi wyzwaniami – np. kosztami recyclingu opakowań - mówi cytowany w raporcie Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków.

Wyzwaniem jest także sytuacja w segmencie ogrodniczym. - Rolnicy i sadownicy obawiają się tego, co spotka ich w 2021 roku. Obawy są przede wszystkim pokłosiem pandemii i kryzysu ekonomicznego, który dotknął wszystkich Polaków i zmienił ich zachowania konsumenckie. Już teraz aktywność klientów w sklepach jest zauważalnie mniejsza, a z półek wolniej znikają warzywa i owoce - dodaje na łamach raportu Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników RP.

 

W dalszej części raportu przeczytasz o wynikach finansowych całej branży spożywczej w 2020 roku, eksporcie, rentowności i aktywności inwestycyjnej firm. Eksperci Banku Pekao SA przenalizowali także kondycję poszczególnych segmentów branży rolno-spożywczej (oprócz przetwórstwa owoców i warzyw), także drób i mięso czerwone, mleko, przetwórstwo zbożowe, pasze, słodycze, alkohole), a eksperci rynkowi znani z www.portalspozywczy.pl okrasili te dane swoimi komentarzami i przykładami. Opisano także trendy rynkowe oraz perspektywy dla branży na najbliższe kwartały.

ZACHĘCAMY DO POBRANIA RAPORTU!

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!