Biorąc pod uwagę kryzys w uprawach tych owoców u dwóch największych światowych producentów, czyli w Kalifornii i w Chile, peruwiańscy producenci chcą wykorzystać tą nadarzającą się okazję. Jak pokazują ostatnie lata produkcja winogron w Chile z roku na rok maleje, natomiast powierzchnia upraw w Kalifornii nie zmieniła się - nie wzrosła od lat. W Peru zdecydowaną przewagą jest bardzo korzystny klimat dla uprawy tych owoców oraz doskonałe gleby - jednak mankamentem, z którym od lat boryka się peruwiańska produkcja winogron to zbyt słabe nawodnienie oraz brak siły roboczej.

Pomimo tego corocznie obserwowany jest w Peru wzrost zarówno produkcji winogron jak i ich eksportu, a największymi odbiorcami stały się obecnie kraje takie jak Chiny, Rosja czy kraje europejskie. Okres eksportu winogron z Peru to czas pomiędzy późnym październikiem a grudniem, czasami nawet okres ten przesuwa się na koniec stycznia. Obecnie winogrona są na trzecim miejscu w
eksporcie owoców i warzyw z Peru - na pierwszym znajduje się kawa, a na drugim szparagi.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl