Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Pfeifer&Langen: rozpoczął się siew buraków

Na polach plantatorów uprawiających buraki dla cukrowni Pfeifer & Langen Polska S.A. rozpoczęto siewy. W Wielkopolsce są one już zaawansowane, obsiano trzydzieści pięć procent areału. Na Mazowszu z powodu pogody przebiega to trochę wolniej, plantatorzy obsiali na razie około siedemnastu procent.

Pfeifer&Langen: rozpoczął się siew buraków
Buraki cukrowe /fot. shutterstock.com
  • Warunki pogodowe umożliwiają wykonanie siewu w technologii konwencjonalnej jak i pasowej
  • Uprawa pasowa umożliwia przez to lepsze wchłanianie wody opadowej przez glebę

Decyzję o rozpoczęciu siewu rolnicy podejmują indywidualnie, biorąc pod uwagę rodzaj gleby, jej wilgotność, temperaturę i prognozę pogody. Warunki pogodowe umożliwiają wykonanie siewu w technologii konwencjonalnej, jak i uproszczonej w tym uprawie pasowej. Jeśli pogoda będzie sprzyjała, spodziewane jest szybsze tempo siewu.
Plantatorzy, którzy decydują się na uprawę pasową (strip-till), zamiast czterech przejazdów przez pole wykonują tylko jeden. Korzystając ze specjalnego agregatu uprawiają tylko wąski pas gleby, w którym będą wysiane nasiona. – Podczas jednego przejazdu wykonują wzruszenie gleby, mogą wprowadzić do gleby dwa różne rodzaje nawozów i wykonują siew – mówi Mateusz Krawczyk, kierownik ds. doradztwa surowcowego, badań i rozwoju Pfeifer & Langen Polska S.A.

Dzięki temu plantatorzy oszczędzają nie tylko paliwo, ale też mniej ugniatają ciągnikiem glebę, przez co chronią jej strukturę. Wzruszenie ziemi tylko w miejscu układania nasion zabezpiecza ją przed erozją wodną i wietrzną. Zminimalizowana ingerencja w glebę sprzyja rozwojowi dżdżownic. Zwierzęta te są wielkimi sprzymierzeńcami roślin ponieważ zjadają resztki organiczne pozostałe na powierzchni - działają fitosanitarnie i jednocześnie użyźniają głębsze warstwy gleby. Drążone przez dżdżownice kanaliki poprawiają właściwości powietrzno-wodne ziemi.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Uprawa pasowa umożliwia przez to lepsze wchłanianie wody opadowej przez glebę, nie występują dzięki niej zastoiska i nie ma spływów powodujących erozję, zwłaszcza w przypadku silniejszych deszczów. Dlatego ten rodzaj uprawy sprawdza się zarówno w suchych latach jak i w okresach, kiedy mamy do czynienia z nadmiarem opadów. Stosowane w uprawie pasowej nawożenie tzw. „pod korzeń" pozwala na bardziej efektywne wykorzystanie składników pokarmowych, a co za tym idzie - ograniczenie ilości stosowanych nawozów. W ten sposób plantatorzy mogą znacznie zredukować koszty produkcji, a także zmniejszyć wpływ na środowisko.

Pfeifer & Langen Polska S.A. zachęca plantatorów, by zamiast uprawy konwencjonalnej stosowali uprawy uproszczone, najlepiej strip-till, bo w ten sposób produkcja buraków w coraz mniejszym stopniu obciąża środowisko naturalne. – Cieszymy się, że z roku na rok coraz większy areał jest uprawiany w tej technologii. W ten sposób nasza firma wraz z plantatorami jeszcze mocniej wpisuje się w ideę zrównoważonego rozwoju – mówi prezes Pfeifer & Langen Polska S.A. Roman Kubiak.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Roman Kubiak RSS ALERT    /    Pfeifer & Langen RSS ALERT    /    buraki cukrowe RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.230.173.249
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!