Wyjątkowo niski cukier (póki co w okolicach 14-15 proc.) – to zdecydowanie mniej niż średnia uzyskiwana w poprzednich sezonach.

Przyszłość tej uprawy nie napawa optymizmem. Cena za surowiec niestabilna. W dalszej perspektywie nieznane są losy płatności do buraka cukrowego. Na branże mogą także wpływać regulacje wprowadzające opłatę cukrową (zwaną także podatkiem od cukru lub podatkiem cukrowym). Przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2021 r. co z pewnością finalnie wkrótce odczują także plantatorzy buraka.

- Obecnie buraki, przy sprzyjającej słonecznej pogodzie i chłodnych nocach, powinny gromadzić cukier w korzeniach. Niestety takich warunków w większości rejonów Polski obecnie nie obserwujemy - tłumaczył dla farmer.pl Krzysztof Nykiel.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl