Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Po te owoce i warzywa sięgamy najchętniej

W grudniu wzrosła konsumpcji wszystkich badanych gatunków owoców jagodowych. Największy wzrost zanotowała czarna porzeczka. Deklaracje sprzed roku to poziom 15%, w grudniu 2021 roku 19%, czyli ponad 1.615 tys. konsumentów więcej. W grudniu więcej jedliśmy także owoców i przetworów maliny (4%), borówki (3%), truskawki (3%) i aronii (3%). W przypadku każdego z tych gatunków zanotowano wzrost o ponad milion konsumentów w porównywaniu do grudnia 2020 roku.
  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 21-12-2021, 12:26
Po te owoce i warzywa sięgamy najchętniej
Rośnie konsumpcja wszystkich gatunków owoców jagodowych

Najpopularniejszym owocem jagodowym grudnia malina, borówka i czarna porzeczka. Ich konsumpcję deklarowało ponad 6 milionów konsumentów. Maliny i ich przetwory jadło 22% Polaków, tj. ponad 7.107 tys. Owoce borówki 21%, czyli blisko 6.785 tys. osób. W przypadku przetworów z czarnej porzeczki deklaracje konsumpcji sięgnęły 19%, czyli 6.138 tys.

Owoce jagodowe: wzrost konsumpcji

Wzrost konsumpcji w grudniu zanotowały wszystkie badane gatunki owoców jagodowych. Największy wzrost zanotowała czarna porzeczka. Deklaracje sprzed roku to poziom 15%, w grudniu 2021 roku już 19%, czyli ponad 1.615 tys. konsumentów więcej.

W grudniu więcej jedliśmy także owoców i przetworów maliny (4%), borówki (3%), truskawki (3%) i aronii (3%). W przypadku każdego z tych gatunków zanotowano wzrost o ponad milion konsumentów w porównywaniu do grudnia 2020 roku.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Kantar monitoruje konsumpcję wszystkich najpopularniejszych gatunków owoców i warzyw. Największy wzrost konsumpcji w grudniu zanotowała papryka - 6% rok do roku, to blisko 2 miliony konsumentów więcej. Na kolejnych miejscach ogórek i kalafior (po 5%). Wśród owoców śliwki (9%) i gruszki (8%).

Badanie zrealizowano w dniach 3-8 grudnia 2021 r., na reprezentatywnej próbie 1004 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI). Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania ok. 20 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Konsumpcja owoców rośnie

Najpopularniejszym owocem w grudniu były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało dziewięciu na dziesięciu Polaków (91%). 11% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 16% 4-5 razy w tygodniu.
 
- Jabłka są najpopularniejszym owocem przez większość miesięcy. Jabłka są przez Polaków postrzegane jako owoce kojarzące się ze zdrowiem (55%). 40% badanych kojarzy je z jesienią. Mniej niż jedna piąta badanych postrzega jabłka jako coś ładnego i apetycznego (19%), natomiast 5% jako modny i pożądany owoc - mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się gruszki, które jadło 48% badanych. Spożycie gruszek jest niższe niż w listopadzie br. (o 3 p.p.) i wyższe niż przed rokiem (o 9 p.p.).

31% Polaków na początku grudnia jadło śliwki. To mniej niż przed miesiącem (o 6 p.p.).

Najpopularniejszymi owocami jagodowymi grudnia malina, borówka i czarna porzeczka. Świeże owoce (importowane) oraz ich przetwory jadło o odpowiednio 22, 21 i 19% Polaków.

Konsumpcja warzyw

Najpopularniejszym warzywem w grudniu ponownie były pomidory, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 89% Polaków. Na drugim i trzecim miejscu wśród warzyw znalazły się cebula i ogórki, które jadło odpowiednio 88% oraz 87% badanych. Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórków, cebuli i papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu. W stosunku do listopada wzrosło spożycie ogórka (o 2 p.p.), pieczarek (o 2 p.p.).
Spadek odnotowały: papryka (o 5 p.p.), kapusta (o 4 p.p.), pomidory (o 4 p.p.), cebuli (o 2 p.p.).

Spożywanie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków

Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 90% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 74% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 61% na kolację. Na drugie śniadanie warzywa i owoce spożywało 50% Polaków, natomiast na przekąskę 46%. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (37%).

Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W grudniu w przypadku 43% badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców.

Respondenci najczęściej deklarują spożywanie jedynie warzyw i owoców w przekąskach (18%). Najrzadziej (25%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.

Wczoraj na talerzu

Jedynie 17% Polaków odżywiało się w grudniu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.

Jedna czwarta (25%) badanych odżywiała się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią ich połowę.
57% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 37% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało).


Jedna piąta (20%) badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.

Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w grudniu wartość 44,1 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka.

W porównaniu do listopada wskaźnik ten zmalał o 1,4 pkt.

Wskaźnik powstaje na podstawie odpowiedzi na dwa pytania: Czy warzywa i owoce były obecne w wszystkich posiłkach? Czy warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę spożywanej żywności?

„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!