Pod Poznaniem ruszy produkcja soku likopenowego
W marcu w podpoznańskich Pobiedziskach rozpocznie się produkcja jedynego na świecie soku likopenowego. Fabrykę firmuje swoim nazwiskiem znany biochemik Piotr Chomczyński - informuje Gazeta Wyborcza.
Sok z dodatkiem z pomiodorów - likopenu ma zapobiegać schorzeniom serca oraz chorobom nowotworowym. Przedstawiciele firmy Cinna planują dodać nietypowy składnik do soków chętnie pitych przez konsumentów: orzeźwiającego mango czy popularnego w Polsce soku pomarańczowego.
Jak czytamy w poznańskiej Gazecie Wyborczej odbiorem soku są zainteresowane instytucje medyczne z Europy. Mógłby on też wspomagać leczenie osób, które mają nowotwór.
Już w marcu zjadą z taśmy pierwsze butelki z sokiem likopenowym. W produkcji mają być stosowane pomidory uprawiane z minimalną ilością chemii. W podwójnie pasteryzowanym soku nie będzie też żadnych konserwantów. Dlatego znajdzie się w niewielkich butelkach, by go wypić tego samego dnia.
Docelowo fabryka ma produkować milion opakowań soku miesięcznie i zatrudniać ok. 60 osób. Na pomyśle Chomczyńskiego skorzystają też producenci warzyw z Wielkopolski - firma Cinna już na ten rok kupiła od nich 160 ton pomidorów, a w przyszłym zakupi o sto ton więcej
