Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Podlewanie warzyw wodą ze ścieków szerzy choroby w Afryce

Farmerzy, którzy stosują wodę ze ścieków do podlewania warzyw spożywanych przez coraz liczniejszą populację afrykańskich miast, mogą nieświadomie przyczyniać się do szerzenia się chorób – ostrzegają naukowcy z University of Birmingham w Wielkiej Brytanii.

Specjaliści odkryli, że pozyskiwana z kanałów woda wykorzystywana na potrzeby miejskiego rolnictwa w Burkina Faso zawiera wiele niebezpiecznych dla człowieka patogenów, które powodują zapalenie żołądka i jelit oraz biegunkę, które są główną przyczyną zgonów w krajach rozwijających się.

Badacze z University of Birmingham poprowadzili międzynarodowy zespół złożony z naukowców z Burkina Faso, Kamerunu i Niemiec. Analizowali próbki ścieków pochodzących z trzech kanałów w stolicy Burkina Faso - Wagadugu, zamieszkiwanej przez 2,2 mln osób.

Udało się im zidentyfikować szerokie spektrum genów odporności i doszli do wniosku, że używanie takiej zanieczyszczonej wody na potrzeby miejskiego rolnictwa stanowi ryzyko szerzenia się bakterii i odporności na antybiotyki wśród ludzi i zwierząt.

Według założeń Organizacji Narodów Zjednoczonych populacja miast Afryki Subsaharyjskiej z obecnych 400 milionów (2010 rok) wzrośnie do 1,26 miliarda w 2050 roku. Dlatego uprawa roślin w miastach jest niezbędna dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i zmniejszania ubóstwa.

Jak podkreśliła prof. Laura Piddock z instytutu mikrobiologii University of Birmingham, wykorzystywanie wody ze ścieków do nawadniania upraw stanowi bardzo poważne ryzyko dla zdrowia, zwłaszcza że naraża na ekspozycję na patogeny obecne w fekaliach. Woda ściekowa jest także miejscem namnażania bakterii opornych na antybiotyki.

"Potrzeba dalszych badań, aby stwierdzić, w jakim stopniu narażone populacje są dotknięte tym problemem zdrowotnym. Istnieje też konieczność poprawy dostępu do czystej wody i infrastruktury sanitarnej w krajach rozwijających się, aby zapobiegać szerzeniu się odporności na antybiotyki wśród ludzi" - powiedziała Piddock.

Dr Blaise Bougnon z University of Yaounde (Kamerun) zwrócił uwagę na fakt, że na świecie wśród mieszkańców miast ok. 200 mln osób zajmuje się rolnictwem, a w niektórych przypadkach pokrywają oni do 90 proc. miejskiego zapotrzebowania na łatwo psujące się warzywa. "Ponad 80 proc. domowych i przemysłowych ścieków w krajach rozwijających się jest uwalnianych do środowiska w nieoczyszczonej postaci. Miejscy rolnicy wykorzystują tę wodę do podlewania z powodu niskiego kosztu, łatwej dostępności i zawartości składników odżywczych" - powiedział naukowiec.

Tymczasem istnieje coraz więcej bakterii opornych na popularne antybiotyki, których nie można zwalczyć obecnymi terapiami. Antybiotykooporność prowadzi do tego, że trzeba stosować droższe leki, na które wielu nie może sobie pozwolić, co przekłada się na zwiększony poziom zachorowalności i śmiertelności.

Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w krajach rozwijających się tylko z powodu biegunki umiera 842 tys. osób rocznie. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Afryka RSS ALERT    /    WHO RSS ALERT    /    rolnictwo RSS ALERT    /    choroby RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • chubaka 2018-10-15 17:55:11
    żywnosc z lidla z pałeczką okrężnicy

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.94.109
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!