Partner portalu
partner portalu
Owoce i warzywa

Polacy przodują w obawach przed dodatkami do żywności

Zdecydowana większość Polaków ocenia negatywnie obecność w produktach spożywczych różnego rodzaju dodatków: glutaminianu sodu, wzmacniaczy smaku, konserwantów czy barwników. Wynika to z niskiego poziomu edukacji żywieniowej, gdyż wszystkie dodatki do żywności dopuszczone do obrotu na terenie UE są bezpieczne. Firmy wychodzą jednak naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i usuwają dodatki ze swoich produktów - czytamy w Pulsie Biznesu.

Jak podaje PB, na taki ruch zdecydował się ostatnio producent mrożonek FRoSTA, który usuwa ze składu swoich produktów wzmacniacze smaku, barwniki, aromaty, tłuszcze utwardzone i skrobię modyfikowaną.

Andrzej Gantner, dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności ocenia, że Polacy znajdują się w czołówce pod względem lęku przed dodatkami do żywności. Według europejskich badań, aż 85 proc. Polaków postrzega negatywnie zawartość konserwantów w produktach - informuje PB.

Przeczytaj także:

Raport: 84 proc. Polaków jest gotowych zapłacić więcej za produkt bez dodatków do żywności

Aromaty wspierają innowacje w branży spożywczej

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Andrzej Gantner RSS ALERT    /    FRoSTA RSS ALERT    /    Polska Federacja Producentów Żywności RSS ALERT    /    dodatki do żywności  RSS ALERT    /    konserwanty RSS ALERT    /    barwniki spożywcze RSS ALERT

KOMENTARZE (5)

  • Malkontent 2012-02-16 09:12:44
    i słusznie się obawiaja Polacy, wbrew temu co piszą w Pulsie, to nie brak edukacji a zdrowy rozsądek. Im mniej dodatków, tym zdrowsze jedzenie. Azbest tez był kiedys dopuszczony do użytku.
  • ryba 2012-02-16 09:36:28
    Zgadzam się również z przedmówcą! To, że dodatki są dopuszczone do obrotu to nie znaczy, że za chwilę naukowcy nie odkryją ich negatywnego wpływu na zdrowie człowieka... Przykład kolejny: barwniki E104, E110, czy E124 ... Barwniki jeszcze kilka-kilkanaście miesięcy temu były normalnie stosowane... Dzisiaj ich używanie w produkcji wymaga podawania dodatkowej informacji o ich wpływie na nadpobudliwość u dzieci...a za kilkanaście następnych miesięcy może się okazać że wpływają również na układ nerwowy u dorosłych i powodują jeszcze inne kwiatki.... niestety ale wiele barwników dopuszczonych do stosowania niesie niebezpieczeństwo wywołania nowotworów, trwają badania nad sprawdzaniem tego - o czym zwykły konsument nie ma nawet pojęcia! polepszacze smaku - jak kto woli - ale wiadomo, że jesli produkt jest średniej jakości to trzeba podnieść jego smakowitość... w najtańszy sposób... Smacznego
  • Robert 2012-02-16 09:52:17
    hehe \"Nieuzasadnione\"... Baaaardzo dobrze, że się boją, bo i mają czego. I jeszcze lepszą wiadomością jest rezygnacja przez producentów z dodawania tego syfu do pożywienia..
  • regionalnesmaki 2012-02-16 10:14:28
    A ja się zgodzę z treścią artykułu, chociaż częściowo. Ludzie nie mają kompletnie żadnej wiedzy na temat żywności, gastronomii, gotowanie, itd. Ludzie łatwo łapią prostackie hasła typu \"zdrowa żywność\", \"ekologiczne-zdrowe\", \"GMO-śmierć\", \"Fair Trade - sprawiedliwa żywność\". Jakby spytać się przechodnia jakie zna systemy wyrózniania jakości żywności w Polsce, to wątpliwe aby wymienił chociaż jeden. Gdyby spytać go, w jaki sposób sprawdzić pochodzenie krajowe produktu, to pewnie odpowie, że po kodzie kreskowym, chociaż to odpowiedź niepełna bo kod pokazuje tylko miejsce pakowania. Polskie społeczeństwo jest bombardowane prymitywnym przekazem i manipulowane w sposób straszliwy. Ludzie nie wiedzą jakie są dodatki do żywności, czym różni się Zintegrowana Produkcja od produkcji ekologicznej, produkt tradycyjny od produktu regionalnego, co to jest apelacja lub oznaczenie geograficzne, co należy jeść a czego nie jeść.Moim zdaniem winę w pogarszaniu się żywności i stanu zdrowia ponoszą nie tylko producenci dodający dodatki do żywności czy sieci fastfoodów, tylko również ci propandziści ekologiczni, zdrowozywieniowi i inni, rzucający pustymi, prostackimi hasłami, nie potrafiący rzetelnie odpowiedzieć zainteresowanej osobie. Kiedy w Polsce doczekamy się magazynów konsumenckich, podobnych do Oko-Test czy innych??
  • 07777 2012-02-16 10:45:00
    \"Firmy wychodzą jednak naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i usuwają dodatki ze swoich produktów\" - a ja mam wrazenie ze jest dokladnie odwrotnie, co najwyzej usuwaja je z etykiet a nie ze skladu, kary i tak sa smiesznie miale wiec nawet jezeli zostana przylapani na oszustwie to i tak im sie oplaca bo wczesniej sprzedadza produktu za grube miliony, tu na portaluspozywczym byla informacja chociazby o krakowskim kredensie - firmie znanej z drogich produktow wysokiej? jakosci ukaranej za nie podanie w skladzie srodka konserwujacego w jednym z produktow i w pelni zgadzam sie z \"regionalnesmaki\" najbardziej denerwuje mnie wyswiechtane slowo \"tradycyjny\"

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.107.209
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!