Polacy spożywają za mało owoców i warzyw
Polacy sięgają chętniej po warzywa i owoce i świadomie włączają je do diety – jednak nie zawsze w odpowiednich ilościach. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) codziennie powinniśmy jeść 400 gram (ok. 5 porcji) tych produktów.

Obecnie w Polsce dzienne spożycie owoców i warzyw nie przekracza 250 gram, podczas gdy statystyczny europejczyk jednego dnia potrafi zjeść ich średnio aż 600 gram tych produktów.
Jak podkreślają eksperci, dieta pozbawiona owoców i warzyw może prowadzić do otyłości i nadwagi, znacząco wpływać na pogorszenie naszego stanu zdrowia, złe samopoczucie oraz brak energii, w szczególności u dzieci.
– Kompletna i zrównoważona dieta dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Spożywanie 5 porcji owoców i warzyw dziennie jest łatwym oraz skutecznym sposobem na uzupełnienie potrzebnych witamin i minerałów. Takie porcje możemy wkomponować w śniadanie, obiad, przekąskę czy kolację naszego dziecka, co przyczyni się do jego prawidłowego rozwoju i funkcjonowania całego organizmu. Naszym celem jest zmotywowanie dzieci do częstszego jedzenia warzyw i owoców. Dzięki temu będą cieszyć się lepszym samopoczuciem oraz dobrym zdrowiem w przyszłości – mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, ekspert kampanii „Pora na pomidora…”.
