Z danych GUS wynika, że w 2016 roku statystyczny Polak zjadł 106 kilogramów warzyw wobec 105 kilogramów w 2015 roku. W 2014 roku spożycie na jednego mieszkańca wyniosło 104 kilogramy, w 2013 roku było to 102 kilogramy na głowę, w 2010 roku – 106 kilo, a w 2005 roku – 110 kilogramów.

Z kolei w przypadku owoców w 2016 roku statystyczny Polak zjadł ich 54 kilogramy wobec 53 kilogramy w 2015 roku. W 2014 roku spożycie na jednego mieszkańca wyniosło 47 kilogramów, w 2013 roku było to 46 kilogramów na głowę, w 2010 roku – 44 kilogramy, a w 2005 roku – 54,1 kilograma.

Czytaj też: "Polski rynek warzyw i owoców – produkujemy, ale nie spożywamy"

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl