Pod koniec lipca GUS przedstawił mało optymistyczne prognozy dotyczące spadku produkcji owoców w 2017 r. spowodowanego wiosennymi przymrozkami. Oznacza to wyższe ceny nie tylko jabłek, ale i przetworów oraz soków.

Antonówki na Broniszach są na przełomie sierpnia i września o połowę droższe niż rok temu. Ceny odmian Delikates, Paula Red czy Piros wzrosły o ponad jedną trzecią.

Nie inaczej jest z gruszkami. Straty na zbiorach są podobne, co w przypadku jabłek, bo prawie 30-procentowe. Ceny na rynku hurtowym wzrosły więc o ponad 40 proc. rok do roku. Jeszcze gorzej wygląda sytuacja w przypadku śliwek, co nie ucieszy smakoszy powideł. Produkcja może spaść o nawet 40 proc., co już widać w cenach. Te są dwu-, a nawet trzykrotnie droższe niż rok temu. Cena za kilogram w hurcie to 4-5 zł, gdy rok temu było to 1-2,50 zł.

Więcej czytaj na wp.pl.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl