Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Owoce i warzywa

Polska Ekologia: róże są cennym dodatkiem do jedzenia

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 29-03-2018, 12:01
Róże owocowe uprawia się w Polsce na około 150–200 ha. - Róże - opiewane przez poetów z racji swojego piękna, zostały też zbadane i ocenione przez naukowców. Okazało się, że róże są cennym dodatkiem do jedzenia, ale róża róży nierówna - mówi Agnieszka Michalska, prezes zarządu „Polskiej Róży”.
Polska Ekologia: róże są cennym dodatkiem do jedzenia
fot. materiały prasowe

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W latach 50. W warszawskim Instytucie Badań Leśnictwa przeprowadzono ocenę walorów czterech gatunków tych roślin i róża wielkokwiatowa  pomarszczona zyskała doskonałą opinię. Zainteresował się nimi również inż. Ernest Michalski i przygotował pierwsze różane nektary. Tak narodziła się firma „Polska Róża”, należąca do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Po blisko czterdziestu latach działania wytyczyła sobie nowy kierunek.

- Właśnie z uwagi na coraz większe zapotrzebowanie na produkty EKO zaczynamy wprowadzać je do naszego asortymentu. Sok z owoców róży jest bardzo wysokiej jakości, zbiór prowadzimy ręcznie, tak aby można było wybrać owoce w pełni dojrzałe, najbardziej wartościowe. A te pochodzące z upraw ekologicznych,  są szczególnie cenne. Wykorzystujemy odmianę Rosa rugosa. Ma ona dużą zawartość witaminy C, która pozostaje w sokach i nektarach przy odpowiednim procesie produkcji.  Inż. Ernest Michalski interesując się właściwościami owoców i zawartością witamin natknął się na badania amerykańskich naukowców, którzy odkryli wadę genetyczną ludzi polegającą na braku produkcji witaminy C. Znacząca większość innych ssaków sama produkuje tę witaminę, my również mamy do tego przewidziane enzymy, jednak jeden z nich jest nieaktywny. Oznacza to, że witaminę C należy dostarczać wraz z pożywieniem w bardzo dużych ilościach - zapewnia Agnieszka Michalska, prezes zarządu „Polskiej Róży”.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!