Polska Ekologia: róże są cennym dodatkiem do jedzenia
- Autor: www.portalspozywczy.pl
- Data: 29-03-2018, 12:01

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W latach 50. W warszawskim Instytucie Badań Leśnictwa przeprowadzono ocenę walorów czterech gatunków tych roślin i róża wielkokwiatowa pomarszczona zyskała doskonałą opinię. Zainteresował się nimi również inż. Ernest Michalski i przygotował pierwsze różane nektary. Tak narodziła się firma „Polska Róża”, należąca do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Po blisko czterdziestu latach działania wytyczyła sobie nowy kierunek.
- Właśnie z uwagi na coraz większe zapotrzebowanie na produkty EKO zaczynamy wprowadzać je do naszego asortymentu. Sok z owoców róży jest bardzo wysokiej jakości, zbiór prowadzimy ręcznie, tak aby można było wybrać owoce w pełni dojrzałe, najbardziej wartościowe. A te pochodzące z upraw ekologicznych, są szczególnie cenne. Wykorzystujemy odmianę Rosa rugosa. Ma ona dużą zawartość witaminy C, która pozostaje w sokach i nektarach przy odpowiednim procesie produkcji. Inż. Ernest Michalski interesując się właściwościami owoców i zawartością witamin natknął się na badania amerykańskich naukowców, którzy odkryli wadę genetyczną ludzi polegającą na braku produkcji witaminy C. Znacząca większość innych ssaków sama produkuje tę witaminę, my również mamy do tego przewidziane enzymy, jednak jeden z nich jest nieaktywny. Oznacza to, że witaminę C należy dostarczać wraz z pożywieniem w bardzo dużych ilościach - zapewnia Agnieszka Michalska, prezes zarządu „Polskiej Róży”.
komentarze (0)