Polska: Ujemne saldo w handlu zagranicznym cukrem w 2009 r.
W 2009 roku po raz pierwszy odnotowano ujemne saldo w handlu zagranicznym cukrem. Na zagraniczne rynki polscy eksporterzy sprzedali w ubiegłym roku zaledwie 184,2 tys. ton cukru, za które otrzymano blisko 99,6 mln EUR - informuje FAMMU/FAPA.

Oznacza to spadek wywozu pod względem wolumenu o 54%, a w ujęciu wartościowym o 39%. W tym samym czasie import cukru wzrósł o 90% do 237,3 tys. ton, a jego wartość zwiększyła się o 80% do 122,9 mln EUR. Tym samym też saldo w handlu cukrem było pierwszy raz ujemne i wyniosło -53 tys. ton i -23,3 mln EUR. W poprzednich latach nadwyżka eksportu nad importem była zawsze bardzo wyraźna.
Głównego powodu odwrócenia tendencji w polskim handlu zagranicznym cukrem należy upatrywać w reformie unijnego rynku cukru i wynikającej z niej sprzedaży kwot produkcyjnych przez producentów cukru w Polsce poniżej poziomu spożycia.
Prawa do produkcji wynoszą 1,4 mln ton rocznie, konsumpcja zaś jest większa o 200-250 tys. ton od tego limitu. W konsekwencji Polska stała się importerem netto cukru. Na niekorzystne wyniki w handlu w 2009 roku wpływ miała też niska (poniżej kwot produkcyjnych) produkcja cukru w 2008 roku.
Głównym rynkiem zbytu dla polskiego cukru w 2009 roku pozostały kraje unijne, gdzie trafiło około 90% eksportu. Najwięcej polskiego cukru kupowały Niemcy, Litwa, Estonia, Czechy i Łotwa. W przypadku importu również około 90% zakupionego cukru pochodziło z UE. Największe zakupy polscy importerzy poczynili w Niemczech (pięciokrotny wzrost), Francji, Danii i Czech (sześciokrotny wzrost). Z krajów trzecich należy wymienić Tajlandię, skąd sprowadzono 2,5% tys. ton cukru, co stanowiło jednak zaledwie 1% udział w imporcie.

CENY HURTOWE
cukier