Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Polska zajmuje znaczącą pozycję na unijnym rynku przetwórstwa grzybów

Produkcja grzybów w UE w 2013 roku wyniosła 1,166 mln ton (o wartości około 1,5 mld euro). Większość produkowanych grzybów (w ok. 65 proc.) jest kierowana na rynek produktów świeżych, a 35 proc. trafia do przetworzenia. Tylko dwa kraje, tj. Holandia i Polska dostarczają około 50 proc. całej europejskiej produkcji - informuje FAMMU/FAPA.

Polska zajmuje znaczącą pozycję na unijnym rynku przetwórstwa grzybów
Polska zajmuje drugą pozycję w strukturze geograficznej wewnątrzunijnego eksportu pieczarek konserwowanych; fot. za bonduelle-foodservice.pl

Autor: FAMMU/FAPA z wykorzystaniem FranceAgriMer
Data: 18-01-2016, 16:19

Pod względem udziału grzybów trafiających do przetwórstwa w całej krajowej produkcji wyróżniają się cztery kraje: Francja (71 proc. krajowej produkcji trafia do przetworzenia), Holandia (59 proc.), Hiszpania (48,5 proc.) oraz Polska (27 proc.).

W 2014 r. w unijnej strukturze produkcji grzybów do przetwórstwa największe udziały miały następujące kraje: Holandia (39 proc.), Francja (18 proc.), Polska (21 proc.), Francja (18 proc.) i Hiszpania (12 proc.).

W 2014 roku w Europie do sprzedaży trafiło 430,3 tys. ton grzybów konserwowanych (dotyczy to zarówno sprzedaży wewnątrzunijnej, jak i poza UE), z czego 21,6 proc. zostało wyeksportowane do krajów trzecich. Jeśli chodzi o eksport grzybów konserwowanych to w 93,5 proc. były to pieczarki.

Na pierwszej pozycji wśród dostawców konserwowanych grzybów (głównie pieczarek) wśród krajów unijnych znajduje się Holandia. Stąd trafiają one przede wszystkim na rynek niemiecki (26,4 tys. ton) oraz francuski (23,2 tys. ton). Znaczne ilości konserwowanych grzybów eksportuje także Hiszpania.

W 2014 r. wolumen ich sprzedaży zagranicznej wyniósł 35,6 tys. ton, z czego 16,4 tys. ton trafiło do Portugalii, 13,1 tys. ton do Francji i 3,9 tys. ton do Włoch.

Do grona kluczowych eksporterów tej grupy produktów należy zaliczyć także Francję, z wywozem w rozpatrywanym roku sięgającym 34,2 tys. ton, z czego około połowa trafiła na unijny rynek.

Polska plasuje się na czwartej pozycji w Unii z eksportem wynoszącym 18,6 tys. ton (2014 r.), z czego 4,4 tys. ton zostało sprzedane na rynki krajów trzecich.

Polska zajmuje drugą pozycję w strukturze geograficznej wewnątrzunijnego eksportu pieczarek konserwowanych. Udziały największych dostawców tych produktów w 2014 roku wyglądały następująco: Holandia (35 proc.), Polska (21 proc.), Hiszpania (21 proc.), Niemcy (9 proc.) oraz Francja (8 proc.).

Drugim sposobem przetwarzania grzybów jest mrożenie. Eksport grzybów mrożonych w Europie w 2014 r. wynosił 136,5 tys. ton i w większości składał się z pieczarek. Przeważająca większość mrożonych grzybów trafiła na rynek unijny. Do krajów trzecich w rozpatrywanym roku skierowano 27,3 proc. całości eksportu tej grupy produktów.

Liderem w unijnym eksporcie grzybów w postaci mrożonej jest Holandia, z eksportem w 2014 r. sięgającym 56,6 tys. ton. Także Polska eksportuje znaczne ilości mrożonych grzybów (pieczarek). W analizowanym roku wywóz ten wyniósł 17,9 tys. ton.

Do grona liczących się dostawców należy zaliczyć również Belgię. W 2014 r. kraj ten wyeksportował 1,7 tys. ton mrożonych pieczarek i 8,3 tys. ton innych grzybów mrożonych.

Na pierwszym miejscu w gronie unijnych importerów tej grupy artykułów znajdują się natomiast Niemcy z importem mrożonych pieczarek wynoszącym w rozpatrywanym roku 19,95 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

eksport pieczarek RSS ALERT    /    rynek pieczarek RSS ALERT    /    pieczarki konserwowe RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.254.197
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!