Ponad 40 proc. polskich uczniów idzie do szkoły bez śniadania
- Autor: PAP
- Data: 24-04-2014, 19:26
"Mądre żywienie - zdrowe pokolenie" jest hasłem ogólnopolskiego programu badawczo-edukacyjnego, przygotowanego przez Polskie Towarzystwo Dietetyki oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Jak zaznaczają eksperci, większość chorób zależnych od diety ma początki w okresie dzieciństwa i wczesnej dorosłości.
"W badaniach przeprowadzonych przez zrzeszające dyplomowanych specjalistów Polskie Towarzystwo Dietetyki wzięło udział 14 tys. uczniów polskich szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych w wieku od 13 do 19 lat" - poinformowała prezes PTD Danuta Gajewska.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Jak wynika z badań, ponad 40 proc. uczniów wychodzi do szkoły bez śniadania, zaś w ich diecie brakuje świeżych warzyw i owoców. Tylko 57 proc. regularnie spożywa owoce, a 48 proc. - warzywa. Mleko i produkty mleczne spożywa codziennie 60 proc. młodzieży (dziewczęta rzadziej niż chłopcy), a ciemne pieczywo - nieco ponad 40 proc. Ryby są w cotygodniowym jadłospisie połowy badanych - wyliczała ekspert PTD Joanna Myszkowska-Ryciak.
Z ankiet wynika też, że potępiane przez dietetyków produkty typu fast food spożywa częściej niż dwa razy w tygodniu co piąty nastolatek, a regularnie 57 proc. pije słodkie napoje. 44 proc. uczniów sięga po słodycze częściej niż raz dziennie. Siedzenie przed telewizorem czy komputerem zabiera młodym ludziom ok. 3 godzin dziennie - przy czym chłopcy siedzą dłużej.
"Prawidłową masę ciała ma ok. 76,6 proc. uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych (pomiędzy 13. a 19. rokiem życia)" - mówiła dietetyk z SGGW Anna Harton. Nadwaga to problem ok. 11,7 proc., zaś otyłość ok. 6,7 proc. - podaje PDT.
U ok. 5 proc. uczniów masa ciała jest zbyt niska. Choć zjawisko to występuje zwłaszcza u osiemnastoletnich dziewcząt, autorzy badań dalecy są od stwierdzenia, że to tylko rezultat zbyt forsownej diety - sprawa wymaga dalszych badań. Najbardziej otyli okazali się 13-letni chłopcy.
Jak zaznaczyła psycholog, ekspert PDT Bianca-Beata Kotoro, aby trafić do młodzieży i zmienić jej sposób odżywiania, dietetycy powinni mówić nie o następstwach, które pojawią się dopiero w średnim wieku, lecz o tym, co młodym wydaje się ważne tu i teraz - o korzystnym wpływie zdrowego odżywiania na fizyczną atrakcyjność i sprawność seksualną, wygląd skóry i włosów czy zapach ciała. "To trochę manipulacja, ale w dobrej sprawie" - mówiła.
Aby zapewnić aktywny udział młodzieży szkolnej w programie, utworzona została platforma internetowa, której redaktorami zostali uczniowie - zwycięzcy konkursu. Pod okiem doświadczonych dietetyków przygotowali atrakcyjne dla rówieśników treści dotyczące żywienia. (PAP)
pmw/ krf/ gma/

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Truskawki w hurcie: Drastyczny spadek cen
-
Ile kosztują truskawki w Lidlu, Intermarche, Aldi i Kauflandzie?
-
Truskawki 2022. Ile kosztuje łubianka owoców?
-
Ceny żywności: Ile kosztują polskie truskawki?
-
Auchan sprzedaje polskie truskawki. Ile kosztują?
-
Brudna dwunastka i czysta piętnastka - czyli o pestycydach w owocach i warzywach
-
AgroUnia i Mama Ginekolog w sporze o ziemniaki. O wrażliwości na patriotyzm zakupowy
-
Lioforte: Trend na zdrowe przekąski szansą dla liofilizowanych owoców
-
Europejski Dzień Śniadania. Jak celebrować ten dzień?
-
Drastyczne podwyżki. W marcu ceny produktów rolnych były wyższe o 35,9 proc. r/r
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
- Wpływ wojny na rynek żywnościowy przejawia się na kilku płaszczyznach
komentarze (0)