Portugalia: Rekordowa produkcja trzciny cukrowej
- Autor: PAP
- Data: 19-04-2017, 20:12

Jak poinformowało w środę ministerstwo rolnictwa Portugalii, na terenie tego kraju działa obecnie około 1300 plantatorów trzciny cukrowej. Niemal wszystkie portugalskie plantacje trzciny cukrowej usytuowane są w zachodniej części atlantyckiej wyspy Madery, położonej u północno-zachodnich wybrzeży Afryki. Największe z nich znajdują się na terenie gminy Ponta do Sol.
"W tym roku spodziewamy się produkcji trzciny cukrowej na podobnym poziomie jak w 2016 r." - poinformowało źródło w portugalskim resorcie rolnictwa.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W ub.r. na terenie Portugalii wyprodukowano blisko 11 tys. ton trzciny cukrowej, czyli o ponad 22,5 proc. więcej niż w 2015 r. W okresie tym powierzchnia plantacji tej rośliny zwiększyła się zaledwie o 0,6 proc.
Jak powiedziała PAP lizbońska ekonomistka Ana Silva, w ciągu ostatnich trzech lat nastąpiło w Portugalii niemal podwojenie produkcji trzciny cukrowej.
"O ile w 2013 r. wyprodukowano 5,8 tys. ton trzciny cukrowej, o tyle w ub.r. poziom produkcji zbliżył się do 11 tys. ton. Co ciekawe, w okresie tym zaobserwowano znaczne zwiększenie wydajności na obszarach rolnych. Powierzchnia upraw zwiększyła się bowiem o zaledwie 40 hektarów" - dodała Silva.
Z uprawianej w Portugalii trzciny cukrowej wyrabiane są przede wszystkim cukier, melasa oraz rum. Pierwsze hodowle tej rośliny powstały na Maderze w pierwszej połowie XV w. Sadzonki upraw Portugalczycy sprowadzili tam z Sycylii.

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Czy cukiernie mają problem z zakupem cukru?
-
Rosja ma teorię, dlaczego w Polsce brakuje cukru. Znalazła winnego
-
Brak cukru to wina klientów? Sieci handlowe zdradzają, co dzieje się w sklepach
-
Kowalczyk: 4-5 zł to cena cukru, która może się ukształtować po nowym sezonie skupowym
-
Kto dokładnie stwierdził, że w Polsce brakuje cukru?
-
Cukier drożeje. Produkcję w Polsce kontrolują dziś cztery firmy
-
Słodkie zamieszanie: Skoro w Polsce cukru nie brakuje, dlaczego nie ma go w sklepach?
-
Prezes POHiD: Ograniczona dostępność cukru wynika z przyczyn niezależnych od handlu
-
Co z cukrem w Biedronce? Producent: Dostarczamy na 100 procent
-
Janusz Piechociński o "cukrowym pożądaniu": Przed nami kolejne podwyżki
- Lista firm z branży piekarniczo-cukierniczej
- Czy polski kurczak jest przygotowany do zimy? (analiza)
komentarze (0)