Prezes Farmy Świętokrzyskiej: konsumenci muszą racjonalnie planować zakupy
- Autor: www.portalspozywczy.pl
- Data: 02-03-2020, 15:20

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W Polsce do marnowania jedzenia przyznaje się aż 42 proc. społeczeństwa, a w śmieciach rocznie ląduje 9 mln ton żywności, przede wszystkim pieczywo, wędliny, owoce i warzywa. Statystyczny Kowalski marnuje rocznie blisko 250 kg żywności, co daje nam niechlubne piąte miejsce w UE. Jednocześnie 2 mln Polaków żyje w skrajnym ubóstwie.
1 marca 2020 weszły w życie artykuły 5-14 ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Dotyczą one m.in. opłaty za marnowaniu żywności. Jeśli zamiast oddać niesprzedane jedzenie organizacji, z którą podpisał umowę, sprzedawca żywności będzie ją wyrzucał, zapłaci na rzecz tej organizacji opłatę za marnowanie żywności. Stawka opłaty wynosi 0,1 zł za 1 kg marnowanej żywności. Za brak rozliczenia się z należnej opłaty albo jej zaniżenie inspektor ochrony środowiska ma karać mandatem od 500 zł do 10 tys. zł.
komentarze (1)
Nie polecam współpracy z firmą Farma Świętokrzyska. Firma zleca usługi, nie płaci za faktury, nie odpowiada na telefony, e-maile oraz wezwania do zapłaty. Przestrzegam przed realizacją jakichkolwiek zleceń, jeśli ktoś nie chce o swoje pieniądze walczyć w sądzie!
Odpowiedz