• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Prezes Farmy Świętokrzyskiej na FRSiH 2019: Żywność ekologiczna to przyszłość

Wydajność produkcji w przypadku żywności ekologicznej jest podobna do wydajności produkcji żywności konwencjonalnej, a nawet większa. Uważam, że produkcja ekologiczna jest motorem całej gospodarki dlatego, że jako jedyna branża rozwija się w tempie dwucyfrowym - powiedział Łukasz Gębka, prezes Farmy Świętokrzyskiej podczas debaty „Future Foods. Polska „Doliną Krzemową” branży spożywczej” odbywającej się w trakcie Forum Rynku Spożywczego i Handlu.
  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 04-11-2019, 10:58
Prezes Farmy Świętokrzyskiej na FRSiH 2019: Żywność ekologiczna to przyszłość
Łukasz Gębka, prezes Farmy Świętokrzyskiej. Fot. PTWP

- 50 proc. Polaków ma nadwagę. Jako społeczeństwo tyjemy z głodu, ponieważ spożywamy pokarm niskowartościowy. Jest to bardzo duży problem społeczny i ekonomiczny naszego kraju. Dlatego przyszłością jest żywność ekologiczna - mówił Łukasz Gębka, prezes Farmy Świętokrzyskiej.

Tłumaczył, że konsumenci kupują żywność ekologiczną zarówno polską jak i sprowadzaną z innych krajów, zwłaszcza wtedy, gdy w Polsce jest zima i nie ma świeżych owoców i warzyw. - Dzięki temu, że mamy dostęp do ekologicznych owoców i warzyw, które przyjeżdżają do nas z dalekich stron, możemy zachować zdrowie - mówił prezes Farmy Świętokrzyskiej.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Dodał, że ważne jest również, aby kupować lokalne produkty. - Promujmy lokalną żywność, ponieważ zmniejszamy wtedy ślad węglowy. Warto spożywać produkty polskie, ponieważ ograniczamy negatywne oddziaływanie na środowisko - mówił.

Łukasz Gębka zauważył także, że dużo większe znaczenie dla konsumentów odżywiających się ekologicznie jest nie to, czy produkt pochodzi z Polski czy z zagranicy, ale w co jest opakowany. - Konsumenci oczekują, aby żywności ekologicznej nie pakować w folię, tylko np. w opakowania biodegradowalne - tłumaczył.

- Ważne jest, abyśmy odpowiedzialnie wybierali codziennie produkty, które spożywamy. Pestycydy używane są w rolnictwie zaledwie od kilkudziesięciu lat. W dawnych czasach ich nie stosowano, dlatego uważam, że obecnie innowacyjność polega na tym, aby produkować żywność bez użycia tych substancji - zauważył.

Przypomniał, że w ostatnich latach nastąpiły zmiany w piramidzie żywieniowej i obecnie podstawą - oprócz aktywności fizycznej -  są świeże owoce i warzywa. - Uważam więc, że w przyszłości popularne staną się produkty wytwarzane tak, jak w dawnych czasach, że konsumenci będą kupować coraz więcej żywności mało przetworzonej i ekologicznej – bez pestycydów - mówił.

Łukasz Gębka odniósł się również do ekspansji zagranicznej polskich producentów żywności. Jego zdaniem Polska powinna konkurować na rynkach unijnych i pozaunijnych przede wszystkim wysokiej jakości produktami, również ekologicznymi.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Wkurzony Rolnik Włoszczowa 2019-11-04 13:38:06

    niech nie wygaduje takich rzeczy lepiej, bo człowiek się wstydzi, że ma takiego prezesa. parcie na szkło ma jak aktorka -celebryta z Bożej łaski. Tylko robic nie ma komu Ile płacą srednio za mleko w skupie w Rykach? 1, 52 PLN/litr!!!!! A tu wiadomo:(((

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!