Prezes firmy Jawo: W Europie Zachodniej gastronomia odbudowała się dużo szybciej niż w Polsce
- Po pierwszym szoku gastronomia we Francji i Wielkiej Brytanii odbudowała się i dziś radzi sobie znacznie lepiej niż gastronomia w Polsce. Sprzedaż dań na wynos jest tam wielokrotnie wyższa niż u nas. Staramy się zatem reagować, realizować rosnące zmówienia i mniej obawiamy się fali upadłości na tych rynkach - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Renata Kasprzycka, prezes zarządu firmy Jawo i wiceprezes spółki Ajinomoto-Jawo.
- Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
- Data: 11-12-2020, 09:28
Renata Kasprzycka, prezes Jawo, wskazuje, że mniej obawia się fali upadłości w gastronomii w Europie Zachodniej niż w Polsce. fot. PTWP
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Renata Kasprzycka przypomniała, że reprezentuje dwie firmy - Jawo i Ajinomoto Jawo, które ze względu na kanał sprzedaży w różny sposób odczuwają skutki pandemii.
- Jawo, produkując tradycyjne wyroby polskiej kuchni głównie na rynek polski i rynki polonijne, radzi sobie ze skutkami pandemii nie najgorzej. Oczywiście wiele czynników miało wpływ na nasze otoczenie handlowe: chwilowe odmrożenie gastronomii, późniejsze jej zamknięcie, zamknięcie szkół, wzrost sprzedaży w sklepach itd. - dodaje.
Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl
lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie
komentarze (0)