Prezes KSC: Ograniczenia administracyjne zmniejszają naszą produkcję
- Polska od lat była największym producentem buraka cukrowego i cukru w regionie. Tak jest i obecnie. Wieloletnia tradycja uprawy, know-how naszych plantatorów, sprzyjający klimat i dobre warunki glebowe, coraz nowocześniejsze fabryki, te wszystkie czynniki powodują, iż nasz kraj jest - i jeszcze wiele lat będzie - liderem w produkcji cukru w regionie Europy środkowo-wschodniej - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Marcin Kulicki.

Jednak od 2008 roku Polska kwota produkcyjna na poziomie 1,4 mln ton cukru nie wystarcza na zaspokojenie popytu na krajowym rynku, który jest szacowany na ok. 1,65 mln t cukru rocznie.
- Warunki mamy dobre, jednakże ograniczenia administracyjne i regulacje Wspólnej Polityki Rolnej powodują, iż obecnie nie możemy wyprodukować tyle cukru, ile potencjalnie możemy, i ile byśmy chcieli. Czas pokaże jak sytuacja będzie się kształtować w najbliższych latach. Niezależnie od zakładanych zmian w unijnych regulacjach i na europejskiej mapie cukrowniczej, KSC nadal będzie się koncentrować głównie na macierzystym rynku i zaspokojeniu potrzeb polskich konsumentów. Krajowa Spółka Cukrowa już podejmuje stosowne działania zmierzające do zwiększenia produkcji cukru i umocnienia pozycji rynkowej - mówi Marcin Kulicki.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
