Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Owoce i warzywa

Prezes „Polskiej Ekologii”: To jest nasz czas. Przyszła moda na bio-odżywianie

  • Autor: Magda Brzózka; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 21-09-2017, 11:56
- Żywność ekologiczna to duże wyzwanie w obliczu zalewu naszego rynku żywnością mocno przetworzoną. Nam zależy, żeby łańcuch żywnościowy był jak najkrótszy, żeby dzieci w przedszkolach i szkołach były odżywiane żywnością organiczną, a wizytówką polskiej dobrej żywności były naturalne soki a nie Coca- Cola - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Paweł Krajmas, prezes zarządu Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.
Prezes „Polskiej Ekologii”: To jest nasz czas. Przyszła moda na bio-odżywianie
fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- To jest nasz czas, bo do Polski przyszła moda na prozdrowotne odżywianie. Świadomość polskich konsumentów jest coraz większa jeśli chodzi o wpływ tego, co spożywamy, na zdrowe życie. Za to mocno boli nas to, że nadal ok. 80 proc. żywności w sieciach handlowych obecnych w Polsce, jest pochodzenia innego niż polskie. Zupełnie nie mamy wypracowanego patriotyzmu lokalnego. Z kolei, w małych sklepach dominuje żywność wyprodukowana w naszym kraju – dodaje Paweł Krajmas.

Prezes „Polskiej Ekologii” ma nadzieję, że w ślad za modą na prozdrowotność i eko, pojawi się trend kupowania  polskich produktów spożywczych. Jego zdaniem to polscy wytwórcy żywności i konsumenci a także dystrybutorzy powinni o to zadbać.

Dalsza część artykułu (87%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (1)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Czytelnik 2017-09-25 14:24:39

    trzeba wprowadzić wysokie podatki na cukier i mięso, od mięsa dostaje się otyłości tak samo jak od cukru wg badań, cukier jest dosypywany do wszystkiego, w musztardzie 10% w sałatkach warzywnych 10% w sokach 10% w ketchupie pudliszki 30%, oni chcą abyśmy nie przestawali jeść i stali się otyli

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!