Producenci jabłek powinni przygotować się na niekorzystne skutki zmian klimatycznych
- Autor: PAP
- Data: 07-08-2019, 17:39

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
"Poprzez zmiany klimatyczne, których jesteśmy świadkami, zmieniają się warunki dla produkcji owoców i warzyw w Polsce, w Europie i na całym świecie" - podkreślił, cytowany w komunikacie przesłanym PAP, Arkadiusz Gaik, prezes Stowarzyszenia Unia Owocowa.
Jak wskazali eksperci Unii, "przeobrażenia klimatyczne powodują zmniejszenie kwasowości, jędrności i wodorozcieńczalności owoców, przy jednoczesnym wzroście stężenia cukru. Zbyt wysoka temperatura, zwłaszcza jesienią w trakcie dojrzewania drzew w nocy spowoduje, że jabłka będą zbyt słodkie" - wyjaśnili. Dodali, że zamiany wpływają też "na obfitość i różnorodność zapylaczy, zagrażając niezbędnej usłudze zapylania roślin przez owady".
komentarze (0)