Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Producenci jabłek powinni przygotować się na niekorzystne skutki zmian klimatycznych

  • Autor: PAP
  • Data: 07-08-2019, 17:39
Producenci jabłek powinni przygotować się na niekorzystne skutki zmian klimatycznych; ocieplenie wpływa np. na zmianę smaku tych owoców - wskazują eksperci ze Stowarzyszenia Unia Owocowa. W związku z ociepleniem plony prawdopodobnie zaczną spadać o 2 proc. na dekadę.
Producenci jabłek powinni przygotować się na niekorzystne skutki zmian klimatycznych
Fot. Shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

"Poprzez zmiany klimatyczne, których jesteśmy świadkami, zmieniają się warunki dla produkcji owoców i warzyw w Polsce, w Europie i na całym świecie" - podkreślił, cytowany w komunikacie przesłanym PAP, Arkadiusz Gaik, prezes Stowarzyszenia Unia Owocowa.

Jak wskazali eksperci Unii, "przeobrażenia klimatyczne powodują zmniejszenie kwasowości, jędrności i wodorozcieńczalności owoców, przy jednoczesnym wzroście stężenia cukru. Zbyt wysoka temperatura, zwłaszcza jesienią w trakcie dojrzewania drzew w nocy spowoduje, że jabłka będą zbyt słodkie" - wyjaśnili. Dodali, że zamiany wpływają też "na obfitość i różnorodność zapylaczy, zagrażając niezbędnej usłudze zapylania roślin przez owady".

Dalsza część artykułu (82%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!