Jak potwierdzają przedstawiciele koncernu Lanxess, Velcorin jest dodawany do napojów podczas procesu produkcji przed napełnieniem opakowania. Velcorin w tym momencie ujawnia swoje właściwości sterylizujące, które niszczą zbędne mikroorganizmy. Po dodaniu wody, cząsteczki Velcorinu natychmiast ulegają rozkładowi, tworząc śladowe ilości matanolu i dwutlenku węgla, które są naturalnymi składnikami napojów opartych o soki owocowe. W ten sposób Velcorin, jako product początkowy, nie jest obecny w dalszym procesie produkcji.
- Instytucje takie jak Europejski Komitet Naukowy ds. Żywności, FDA w Stanach Zjednoczonych oraz JECFA Światowej Organizacji Zdrowia potwierdzają, że Velcorin (diwęglan dimetylu) jest bezpieczny. Ta opinia zakłada również powstawanie śladowych ilości metanolu spowodowanych stosowaniem Velcorinu - podaje producent dodatku.
Velcorin po raz pierwszy pojawił się na rynku 30 lat temu. Dzisiaj stosowanie tego dodatku jest powszechne w różnego rodzaju napojach, takich jak wody smakowe, napoje izotoniczne, soki, przeciery owocowe, napoje gazowane, wina bezalkoholowe, cydry, napoje alkoholowe oparte na piwie i winie.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

komentarze (0)