Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Producent Majonezu Kieleckiego: Jesteśmy dumni z drugiego miejsca

Majonez Kielecki zajmuje drugie miejsce na polskim rynku. Taki wynik to dla nas powód do dumy, gdyż naszymi bezpośrednimi konkurentami są wielkie, międzynarodowe koncerny - mówi nam Zbigniew Mojecki, zastępca prezesa ds. handlowych WSP Społem.
  • Autor: AW
  • Data: 12-04-2022, 12:00
Producent Majonezu Kieleckiego: Jesteśmy dumni z drugiego miejsca
Majonez Kielecki zajmuje drugie miejsce na polskim rynku pod względem wielkości i wartości sprzedaży. fot. Anna Wrona

Majonez Kielecki przed Wielkanocą 2022

Portalspozywczy.pl: Jak w okresie wielkanocnym kształtuje się sprzedaż majonezu?

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Zbigniew Mojecki, z-ca prezesa ds. handlowych WSP Społem: W okolicach Wielkanocy tradycyjnie największą popularnością cieszy się nasz flagowy produkt, czyli Majonez Kielecki. Jego sprzedaż wrasta wtedy nawet o 200-300% w stosunku do innych miesięcy w roku.

Kiedy zaczyna się dla państwa okres świąteczny?

Konsumenci zazwyczaj zaczynają robić zakupy już kilka tygodni przed okresem świątecznym. Ze względu na uniwersalny charakter majonez jest wtedy jedną z ważniejszych pozycji na liście zakupów. Bez niego nie obejdą się bowiem takie rodzime specjały jak sałatki warzywne, jajka, a nawet wypieki. Zwiększone zapotrzebowanie, o którym wspomniałem, dotyczy jednak nie tylko majonezów. W marcu i kwietniu generalnie obserwujemy zwiększony popyt na wszelkiego typu sosy zimne.

Jaką pozycję na rynku ma Majonez Kielecki?

Obecnie Majonez Kielecki zajmuje drugie miejsce na polskim rynku zarówno pod względem wielkości, jak i wartości sprzedaży z wyraźną przewagą nad innymi markami. Naszymi bezpośrednimi konkurentami są wielkie, międzynarodowe koncerny, które przeznaczają ogromne środki na promocję i budowę marki. Dlatego też taki wynik to dla nas powód do dumy, zwłaszcza, że jesteśmy przedsiębiorstwem wyłącznie z polskim kapitałem.

Producent Majonezu Kieleckiego o bojkocie rywali

Jak głośny ostatnio w mediach bojkot konkurencyjnych produktów Winiary odbił się na marce Majonez Kielecki?

W tej szczególnej sytuacji związanej z dramatycznymi wydarzeniami na Ukrainie całą naszą uwagę skupiamy na obserwacji zmian, jakie w sposób niezwykle dynamiczny zachodzą w otoczeniu gospodarczym. Mowa tu zwłaszcza o rynku surowców i opakowań. Staramy się w możliwie najlepszy sposób dostosować do wspominanych uprzednio zmian oraz potrzeb klientów. Nie chcemy się natomiast wypowiadać na temat decyzji podejmowanych przez naszych konkurentów. Z oczywistych powodów łatwo moglibyśmy być posądzeni o brak obiektywizmu.  

WSP Społem o rezygnacji z musztardy rosyjskiej

WSP Społem zmienił nazwę musztardy "rosyjskiej" na "ostrą". Dlaczego zdecydowaliście się na taki krok i jaki jest odzew z rynku?

Decyzja o zmianie nazwy musztardy została przez nas podjęta po dogłębnym przeanalizowaniu sytuacji, z uwzględnieniem sugestii napływających zarówno ze strony dystrybutorów, jak konsumentów. Wzięliśmy pod uwagę wiele argumentów - zarówno tych za, jak i przeciw. Zaręczam, że przytoczona powyżej decyzja nie zapadła pod wpływem impulsu, a stały za nią jednoznaczne i obiektywne przesłanki.

Co jednak ważne - skład musztardy nie został zmieniony, a sama nazwa nawiązuje do jej charakteru – to doskonale dopasowany smakowo i uzupełniający się duet intensywnego aromatu ziół i zdecydowanego smaku grubo mielonej czarnej gorczycy. Jeśli zaś chodzi o odzew odbiorców, jest jeszcze za wcześnie, aby to oceniać, ponieważ na chwilę obecną produkt dopiero dociera na rynek.

Zob. też. Kielecki vs Winiary: majonezowe pojedynki powracają przed Wielkanocą

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Józefa 2022-04-10 06:54:01

    Majonez kielecki jest octowy. Natomiast wszystkie inne popularne majonezy zawierają EDTA. Osobiście przestałam kupować w ogóle. Majonez można zrobić blenderem. Jedno żółtko, sól, cukier, ocet, szklanka oleju rzepakowego, dwie łyżki gorącej wody. Zblenderowac w wysokim i wąskim naczyniu. Jeżeli za mało pikantny dodać łyżeczkę musztardy sarepskiej. Jeżeli za gęsty rozprowadzić letnią przegotowaną wodą.

    Odpowiedz
  • Paweł 2022-04-10 14:43:16

    Najlepszy majonez bo naturalny i bez chemii, bez zagęszczaczy itd.

    Odpowiedz
  • Kuchcik 2022-04-11 09:32:18

    Nie są ważne rankingi i kupowane badania rynkowe. Ważne, że najlepszy jest "Majonez Kielecki" W firmie stosujemy jedynie majonez MK, nie tylko za smak. Bądźmy PATRIOTAMI, a będzie w naszym kraju lepiej.

    Odpowiedz
    • Prorocznia 2022-04-11 12:39:05

      ANEGDOTA: Lala temu szukałem Kieleckiego na Helu. Jeździłem od sklepu do sklepu, rowerkiem- nigdzie nie było. W jednym ze sklepów pani mi mówi, że Kielecki to majonez regionalny i u nich nie ma i nie będzie. I dlatego może mi w zamian zaproponować HELLMANNsa... Pół roku później opowiadam tę historię przy wigilijnym stole i dociera do mnie co ta pani właściwie do mnie powiedziała. Ona myślała że HELLMANN's jest z HELu! :-)

      Odpowiedz
  • Jan 2022-04-11 10:36:18

    Najlepszy kętrzyński. Kielecki nie nadaje się do jedzenia

    Odpowiedz
    • fajniefajnie 2022-04-11 21:52:49

      Pewnie dlatego, że majonezu się "nie je", a przyprawia się nim dania.

      Odpowiedz
  • Sosen 2022-04-11 11:05:49

    Winiary smakuje mi jak mydliny, dlatego octowy smak MK bardziej mi odpowiada.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!