Producent Majonezu Kieleckiego: Jesteśmy dumni z drugiego miejsca
- Autor: AW
- Data: 12-04-2022, 12:00

Majonez Kielecki przed Wielkanocą 2022
Portalspozywczy.pl: Jak w okresie wielkanocnym kształtuje się sprzedaż majonezu?
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Zbigniew Mojecki, z-ca prezesa ds. handlowych WSP Społem: W okolicach Wielkanocy tradycyjnie największą popularnością cieszy się nasz flagowy produkt, czyli Majonez Kielecki. Jego sprzedaż wrasta wtedy nawet o 200-300% w stosunku do innych miesięcy w roku.
Kiedy zaczyna się dla państwa okres świąteczny?
Konsumenci zazwyczaj zaczynają robić zakupy już kilka tygodni przed okresem świątecznym. Ze względu na uniwersalny charakter majonez jest wtedy jedną z ważniejszych pozycji na liście zakupów. Bez niego nie obejdą się bowiem takie rodzime specjały jak sałatki warzywne, jajka, a nawet wypieki. Zwiększone zapotrzebowanie, o którym wspomniałem, dotyczy jednak nie tylko majonezów. W marcu i kwietniu generalnie obserwujemy zwiększony popyt na wszelkiego typu sosy zimne.
Jaką pozycję na rynku ma Majonez Kielecki?
Obecnie Majonez Kielecki zajmuje drugie miejsce na polskim rynku zarówno pod względem wielkości, jak i wartości sprzedaży z wyraźną przewagą nad innymi markami. Naszymi bezpośrednimi konkurentami są wielkie, międzynarodowe koncerny, które przeznaczają ogromne środki na promocję i budowę marki. Dlatego też taki wynik to dla nas powód do dumy, zwłaszcza, że jesteśmy przedsiębiorstwem wyłącznie z polskim kapitałem.
Producent Majonezu Kieleckiego o bojkocie rywali
Jak głośny ostatnio w mediach bojkot konkurencyjnych produktów Winiary odbił się na marce Majonez Kielecki?
W tej szczególnej sytuacji związanej z dramatycznymi wydarzeniami na Ukrainie całą naszą uwagę skupiamy na obserwacji zmian, jakie w sposób niezwykle dynamiczny zachodzą w otoczeniu gospodarczym. Mowa tu zwłaszcza o rynku surowców i opakowań. Staramy się w możliwie najlepszy sposób dostosować do wspominanych uprzednio zmian oraz potrzeb klientów. Nie chcemy się natomiast wypowiadać na temat decyzji podejmowanych przez naszych konkurentów. Z oczywistych powodów łatwo moglibyśmy być posądzeni o brak obiektywizmu.
WSP Społem o rezygnacji z musztardy rosyjskiej
WSP Społem zmienił nazwę musztardy "rosyjskiej" na "ostrą". Dlaczego zdecydowaliście się na taki krok i jaki jest odzew z rynku?
Decyzja o zmianie nazwy musztardy została przez nas podjęta po dogłębnym przeanalizowaniu sytuacji, z uwzględnieniem sugestii napływających zarówno ze strony dystrybutorów, jak konsumentów. Wzięliśmy pod uwagę wiele argumentów - zarówno tych za, jak i przeciw. Zaręczam, że przytoczona powyżej decyzja nie zapadła pod wpływem impulsu, a stały za nią jednoznaczne i obiektywne przesłanki.
Co jednak ważne - skład musztardy nie został zmieniony, a sama nazwa nawiązuje do jej charakteru – to doskonale dopasowany smakowo i uzupełniający się duet intensywnego aromatu ziół i zdecydowanego smaku grubo mielonej czarnej gorczycy. Jeśli zaś chodzi o odzew odbiorców, jest jeszcze za wcześnie, aby to oceniać, ponieważ na chwilę obecną produkt dopiero dociera na rynek.
Zob. też. Kielecki vs Winiary: majonezowe pojedynki powracają przed Wielkanocą
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Rynek majonezu. Winiary liderem w aż 11 województwach
-
Czytaj Skład: który majonez jest najlepszy?
-
casualowy piątek
Kielecki vs Winiary: majonezowe pojedynki powracają przed Wielkanocą
-
Koniec z musztardą "rosyjską". Zmieni nazwę na "ostrą"
-
Konsumencki bojkot zaszkodzi właścicielowi marki Winiary? Nestle w ogniu krytyki
-
Marcin Szymański prezesem WSP „Społem”
-
Kielecki vs Winiary. Skąd wzięły się majonezowe wojny Polaków?
-
Majonez Kielecki kończy 62 lata. "W Kielcach jest jak religia"
-
Winiary wprowadzają nowy wariant majonezu
-
Producent Majonezu Kieleckiego zwiększa moce
komentarze (10)
Majonez kielecki jest octowy. Natomiast wszystkie inne popularne majonezy zawierają EDTA. Osobiście przestałam kupować w ogóle. Majonez można zrobić blenderem. Jedno żółtko, sól, cukier, ocet, szklanka oleju rzepakowego, dwie łyżki gorącej wody. Zblenderowac w wysokim i wąskim naczyniu. Jeżeli za mało pikantny dodać łyżeczkę musztardy sarepskiej. Jeżeli za gęsty rozprowadzić letnią przegotowaną wodą.
OdpowiedzNajlepszy majonez bo naturalny i bez chemii, bez zagęszczaczy itd.
OdpowiedzNie są ważne rankingi i kupowane badania rynkowe. Ważne, że najlepszy jest "Majonez Kielecki" W firmie stosujemy jedynie majonez MK, nie tylko za smak. Bądźmy PATRIOTAMI, a będzie w naszym kraju lepiej.
OdpowiedzANEGDOTA: Lala temu szukałem Kieleckiego na Helu. Jeździłem od sklepu do sklepu, rowerkiem- nigdzie nie było. W jednym ze sklepów pani mi mówi, że Kielecki to majonez regionalny i u nich nie ma i nie będzie. I dlatego może mi w zamian zaproponować HELLMANNsa... Pół roku później opowiadam tę historię przy wigilijnym stole i dociera do mnie co ta pani właściwie do mnie powiedziała. Ona myślała że HELLMANN's jest z HELu! :-)
OdpowiedzNajlepszy kętrzyński. Kielecki nie nadaje się do jedzenia
OdpowiedzPewnie dlatego, że majonezu się "nie je", a przyprawia się nim dania.
OdpowiedzWiniary smakuje mi jak mydliny, dlatego octowy smak MK bardziej mi odpowiada.
Odpowiedz