Produkcja cukru w Chinach spadnie o 5 proc.
- Autor: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, USDA
- Data: 29-05-2014, 10:11
Większość cukrowni w głównych rejonach produkcji zakończyła już przerób surowca. Amerykańskie ministerstwo rolnictwa USDA szacuje, że produkcja w całym sezonie wzrośnie w ujęciu rocznym o 2% do 14,3 mln ton. W sezonie 2014/15 ma jednak obniżyć się dynamicznie o 5%. Powodem są spadające ceny cukru w tym kraju. Z tego powodu import będzie też niższy o pół miliona ton,
Preferencyjny import cukru do UE w ramach porozumień EPA i EBA (w tym AKP, tys. t) EPA/EBA spadając do 3 mln ton. W sezonie 2014/14 konsumpcja ma zaś wzrosnąć o 7% do 17,3 mln ton, w dużej mierze za sprawą oczekiwanej intensyfikacji zużycia przemysłowego.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Powiązane tematy:
-
Pfeifer & Langen Polska przeciwko likwidacji dopłat do buraków
-
Niemcy chcą zaskarżyć Polskę do KE. Chodzi o dopłaty do upraw buraka cukrowego
-
Puste półki w sklepach w Rosji i bitwy o cukier. Tak działają sankcje
-
Naukowcy chcą opodatkowania wszystkich słodzonych produktów
-
Czy będą ceny regulowane na chleb, cukier i mąkę?
-
Ceny regulowane na chleb i cukier. Poseł PiS ujawnił plany rządu?
-
Podatek cukrowy. Wpływy za 2021 rok dwa razy niższe od prognoz
-
Czy warto całkowicie rezygnować ze spożycia cukru?
-
KSC: znamy cenę buraków kontaktowych na sezon 2022
-
Pfeifer & Langen Polska rozbudowuje Cukrownię Miejska Górka
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
- Wpływ wojny na rynek żywnościowy przejawia się na kilku płaszczyznach
komentarze (0)