Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Raport IERiGŻ: Rynek cukru 2016/17

W sezonie cukrowniczym 2016/2017 powierzchnia zasiewów buraków cukrowych wg wstępnych szacunków GUS wyniosła ok. 205 tys. ha. Średni plon wyniósł 62,6 ton/ha, a zbiory ok. 13 mln ton. Według danych Stowarzyszenia Techników Cukrowników (STC) areał uprawy wyniósł 203 tys. ha, średni plon 66,5 ton/ha, a zbiory 13,5 mln ton. Kampania cukrownicza trwała 112 dób, wobec 81 dób przed rokiem - informują analitycy IERiGŻ w raporcie.

Raport IERiGŻ: Rynek cukru 2016/17
fot. shutterstock

Według danych GUS w okresie od września 2016 r. do stycznia 2017 r. produkcja cukru wyniosła 2010,7 tys. ton i była o 48 proc. większa niż w analogicznym okresie 2015/2016. Według danych STC produkcja wyniosła 2084 tys. ton i była o 42 proc. większa niż w kampanii 2015/2016. 

Średni kurs euro do wyliczania minimalnej ceny skupu (26,29 EUR/tonę) wynosił w tym czasie 4,3207 zł, wobec 4,2176 zł przed rokiem. W rezultacie minimalna cena skupu wynosiła 113,59 zł/tonę i była o 2,4 proc. wyższa niż w kampanii 2015//2016. Według danych GUS średnia cena skupu buraków cukrowych w 2016 r. wyniosła 117,8 zł/tonę i była 1,3 proc. niższa niż przed rokiem. Spadek cen skupu był wynikiem dużej podaży buraków cukrowych do produkcji cukru pozakwotowego, które były kontraktowane i skupowane po niskich cenach. Według projektu rozporządzenia MRiRW w sprawie stawek płatności związanych z produkcją za 2016 r. płatność do powierzchni uprawy buraków cukrowych powinna wynieść 1952,25 zł/ha, wobec 2138,45 zł/ha.

W sezonie cukrowniczym 2017/2018 wystąpią duże zmiany regulacji rynku cukru w UE. Likwidacji ulegną kwoty produkcji oraz minimalna cena skupu buraków cukrowych (26,29 EUR/t). Koncerny cukrownicze prowadzą kontraktację surowca na sezon 2017/2018. Dobra koniunktura na rynku światowym oraz wysokie ceny w kraju wskazują, że 2017 r. powierzchnia zasiewów buraków cukrowych może wzrosnąć o 5 proc. do ok. 210 tys. ha. Jeżeli technologiczny plon cukru wyniesie ok. 10 ton/ha, to produkcja cukru może osiągnąć poziom 2,1 mln ton.

W 2016 r. eksport cukru wyniósł 465 tys. ton, w tym 285 tys. ton do UE. Na unijnym rynku największymi odbiorcami były: Niemcy (119 tys. ton), Litwa (28 tys. ton), Włochy (26 tys. ton), Łotwa (20 tys. ton), Czechy (18 tys. ton) oraz Grecja i Węgry (po 16 tys. ton). W krajach UE eksporterzy uzyskiwali średnio ok. 525 EUR/tonę, a w krajach trzecich ok. 422 EUR/tonę. Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Izraela (49 tys. ton), Rosji (19 tys. ton), Gruzji (18 tys. ton) oraz do Kazachstanu (14 tys. ton). Import cukru wyniósł 230 tys. ton, w tym 86 tys. ton z krajów UE. Duży import cukru spowodowany był rozpoczęciem rafinacji cukru surowego już w lutym br. przez niektórych producentów.

więcej informacji:

IERiGŻ RSS ALERT    /    rynek cukru RSS ALERT    /    ceny cukru RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.228.10.64
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!