Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Owoce i warzywa

Raport IERiGŻ: Rynek warzyw

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/
  • Data: 14-11-2017, 14:07
- W październiku 2017 r., w porównaniu z wrześniem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej obniżyły się ceny pietruszki (o 17%), kapusty białej (o 19%), marchwi i pieczarek (po 1%) oraz cebuli i buraków ćwikłowych (po 9%). Wzrosły ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 36%) i kalafiorów gruntowych (o 21%). W porównaniu z poprzednim miesiącem w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu pomidorów do mrożenia (o 3%), a obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej (o 6%), marchwi na kostkę (o 4%), brokułów różyczkowanych (o 8%) i kalafiorów różyczkowanych (o 2%) - informują w raporcie Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.


Raport IERiGŻ: Rynek warzyw
fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Stabilne były ceny skupu kapusty białej i buraków. W firmach skupujących warzywa na eksport obniżyły się ceny kapusty pekińskiej i cebuli (po 2%), kapusty białej (o 31%) i selerów (o 7%). Wzrosły ceny papryki czerwonej (o 8%), pomidorów spod osłon (o 30%), a stabilne były ceny skupu kapusty czerwonej i porów.

Jak informują specjaliści IERiGŻ w raporcie w handlu hurtowym wzrosły ceny ogórków spod osłon (o 75%), pomidorów spod osłon (o 75%), pomidorów gruntowych (o 42%) i marchwi (o 1%), a obniżyły się ceny kalafiorów gruntowych (o 3%), cebuli (o 2%) i kapusty białej (o 22%). W październiku br., w porównaniu z październikiem ub.r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu cebuli w spółdzielniach ogrodniczych o 51%, cebuli na targowiskach o 12%, kapusty białej i buraków ćwikłowych (po 21%), marchwi (o 25%), pietruszki (o 81%), kalafiorów gruntowych (o 48%) i pomidorów szklarniowych (o 20%).

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!