Raport z rynku warzyw i analiza cen - IERiGŻ
- Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
- Data: 12-10-2018, 15:38

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Jak informują w raporcie analitycy IERiGŻ, we wrześniu br., w porównaniu z sierpniem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny pomidorów szklarniowych (o 70%), kalafiorów gruntowych (o 30%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 9%) oraz pieczarek (o 4%). Obniżyły się ceny skupu pietruszki (o 34%), cebuli na targowiskach (o 9%), marchwi i ogórków do konserwowania (po 5%) oraz buraków ćwikłowych (o 1%).
- W porównaniu z sierpniem br. w zakładach przetwórczych obniżyły się ceny skupu brokułów różyczkowanych i pomidorów do mrożenia (po 2%). Wzrosły ceny skupu cebuli obieranej (o 16%), pomidorów do tłoczenia (o 9%) oraz fasoli szparagowej i kalafiorów różyczkowanych (po 2%). W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny pomidorów spod osłon (o 148%), ogórków krótkich i kapusty białej (po 16%), cebuli (o 12%), selerów (o 11%) i kapusty pekińskiej (o 9%). Obniżyły się ceny skupu marchwi (o 23%), papryki czerwonej (o 21%) i buraków ćwikłowych (o 18%). - informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński z IERiGŻ.
komentarze (0)