• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Rolnictwo ekologiczne nie jest źródłem epidemii EHEC

W ostatnim czasie byliśmy obserwatorami tragicznych wydarzeń, które rozegrały się w Europie w związku z epidemią spowodowaną przez śmiertelną bakterię Escherichia coli (EHEC). Obwinianie rolnictwa ekologicznego za wybuch epidemii EHEC jest bezzasadne - twierdzi Mieczysław Babalski, prezes Oddziału Kujawsko – Pomorskiego Stowarzyszenia Ekoland.
  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 22-06-2011, 11:39
Rolnictwo ekologiczne nie jest źródłem epidemii EHEC
Eksperci z branży zdrowej żywności twierdzą, że ekożywność nie jest źródłem epidemii EHEC

- W związku z przetaczającą się w mediach dyskusją i coraz częstszymi zarzutami kierowanymi pod adresem rolnictwa ekologicznego, chcemy mocno podkreślić, że epidemia Epidemia EHEC to przede wszystkim problem sanitarny i wynika z praktyk stosowanych w intensywnym rolnictwie konwencjonalnym i przemysłowej hodowli zwierząt. Kiełki nie są źródłem EHEC, a jedynie drogą, którą od bezpośrednio od zwierząt (jest to mało prawdopodobne gdyż przy uprawie kiełków nie stosuje się nawozów zwierzęcych) lub ewentualnie pośrednio od ludzi, EHEC trafiło do łańcucha żywnościowego. Wciąż trzeba czekać na rezultaty badań stosownych służb - mówi Mieczysław Babalski.

Zdaniem eksperta na podstawie ostatnich tragicznych wydarzeń nie można wyciągać wniosków deprecjonujących obornik i gnojowicę jako naturalne zasoby wykorzystywane w rolnictwie.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Jednym z kluczowych elementów jest prawidłowe przygotowanie nawozów zwierzęcych (proces kompostowania, podczas którego temperatura ponad 40 stopni zabija niebezpieczne drobnoustroje) oraz ich zastosowanie na glebę, a nie na rośliny. Chów zwierząt gospodarskich w gospodarstwach ekologicznych niesie ze sobą mniejsze ryzyko w zakresie obecności bakterii E. Coli, co potwierdzają badania naukowe .
Znacznie większe ryzyko występuje natomiast w przypadku intensywnej hodowli przemysłowej, czego dowodzą między innymi wyniki badań opublikowanych przez Brytyjską Organizację Ochrony Zdrowia (HPA). Według HPA wykorzystywanie antybiotyków w hodowli zwierząt sprzyja rozwojowi superbakterii. Intensywna produkcja zwierząt z wykorzystaniem dużej ilości antybiotyków i bez poszanowania dobrostanu zwierząt wydaje się być istotą problemu - mówi Mieczysław Babalski.

Stosowane przemysłowych hodowlach techniki rolne wiążą się z bardzo dużym stłoczeniem/zagęszczeniem zwierząt na małej powierzchni. W tych warunkach infekcje rozprzestrzeniają się szybciej, a weterynarze coraz częściej sięgają po silniejsze antybiotyki. Odchody otrzymujących antybiotyki zwierząt nie ulegają procesowi prawidłowego rozkładu, obornik ten jest złej jakości i może być źródłem niebezpiecznych drobnoustrojów. Gdy dostanie się do gleby, zagraża życiu glebowemu oraz roślinom, zwierzętom (poprzez pasze) i ludziom spożywającym wyprodukowaną w ten sposób żywność.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • maciej 2011-06-22 12:36:00

    Mały chochlik (proces kompostowania, podczas którego temperatura ponad 40% zabija niebezpieczne drobnoustroje, powinno byc chyba stopni Celsjusza zamiast %).

    Odpowiedz
  • kubasiewiczkrzysztof 2011-06-23 08:50:58

    rolnictwo ekologiczne to w Polsce fikcja...niech no tylko rolnicy wyleją gnojowicę i gnój na pole...zaraz rozpoczynają się protesty miejscowych obywateli wsi,że im smierdzi...pojawia się tv protesty i blokady na drogach,inerweniuje policja,która sie pyta,czy wylewanie gnojowicy jest zgodne z prawem? bo nie wiedzą...nie ma to jak nawozy sztuczne...przynajmniej nie śmierdza...gnojem.Ale wszyscy krzycza ze najwazniejsza ekologia w Polsce....

    Odpowiedz
  • xxx 2011-06-23 21:56:53

    Aż,strach ogarnia jaki mamy nowoczesny świat nauki .Przez miesiąc nie potrafili wykryć co było przyczyną namnożenia bakterii.Prawdopodobnie podobnie przebiegają kontrole żywności pod względem przydatności do spożycia A zresztą ten proces przerabia się na co dzień ,wszystko co się robi odbiega od uczciwości.No chyba ,że któryś producent musi zostać zdołowany albo zmuszony do wykupienia się.I tak szczęściem w nieszczęściu są konserwanty ,które mimo swojej szkodliwości niszczą wiele bakterii w procesie przetwarzania.

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!