Rośnie znaczenie polskiego sektora przetwórstwa owocowo-warzywnego
- Autor: www.portalspozywczy.pl/ www.sadyogrody.pl
- Data: 10-10-2017, 13:54

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Rośnie znaczenie polskiego sektora przetwórstwa owocowo-warzywnego. Motorem napędowym kategorii jest powiększająca się baza surowcowa i jednocześnie rosnąca sprzedaż eksportowa. Polska jest największym w UE eksporterem zagęszczonego soku jabłkowego, owoców mrożonych i drugim największym eksporterem przetworzonych grzybów. Poza tym polskie firmy coraz chętniej eksportują świeże owoce.
Szybkie tempo wzrostu wartości sprzedanej sektora przetwórstwa owocowo-warzywnego na tle branży spożywczej powoduje wzrost znaczenia tej gałęzi gospodarki. Czynnikiem rozwoju jest dostęp do szerokiej i stale zwiększającej się bazy surowcowej. M.in. za sprawą rosnącej krajowej konsumpcji mrożonek warzywnych oraz większej sprzedaży na eksport, coraz więcej upraw warzyw prowadzonych jest z przeznaczeniem na przetwórstwo. Więcej surowca dostarcza także sektor owocowy. Polska jest największym w UE i drugim na świecie producentem jabłek, liderem w unijnej produkcji malin, wiśni oraz czarnych porzeczek, a także znaczącym producentem truskawek i warzyw gruntowych.
komentarze (0)