Rośnie znaczenie polskiego sektora przetwórstwa owocowo-warzywnego
Polska jest szóstym największym producentem owoców i warzyw w UE. Zajmuje czołowe miejsce w produkcji przetworów owocowo-warzywnych. Jednym z motorów napędowych rozwoju polskiego przetwórstwa owoców i warzyw jest rosnący eksport.

Rośnie znaczenie polskiego sektora przetwórstwa owocowo-warzywnego. Motorem napędowym kategorii jest powiększająca się baza surowcowa i jednocześnie rosnąca sprzedaż eksportowa. Polska jest największym w UE eksporterem zagęszczonego soku jabłkowego, owoców mrożonych i drugim największym eksporterem przetworzonych grzybów. Poza tym polskie firmy coraz chętniej eksportują świeże owoce.
Szybkie tempo wzrostu wartości sprzedanej sektora przetwórstwa owocowo-warzywnego na tle branży spożywczej powoduje wzrost znaczenia tej gałęzi gospodarki. Czynnikiem rozwoju jest dostęp do szerokiej i stale zwiększającej się bazy surowcowej. M.in. za sprawą rosnącej krajowej konsumpcji mrożonek warzywnych oraz większej sprzedaży na eksport, coraz więcej upraw warzyw prowadzonych jest z przeznaczeniem na przetwórstwo. Więcej surowca dostarcza także sektor owocowy. Polska jest największym w UE i drugim na świecie producentem jabłek, liderem w unijnej produkcji malin, wiśni oraz czarnych porzeczek, a także znaczącym producentem truskawek i warzyw gruntowych.
Eksport jest głównym kanałem zbytu dla branży przetwórstwa owocowo-warzywnego. W 2016 r. na rynki zagraniczne trafiło odpowiednio 80% i 54% krajowej produkcji przetworów owocowych i warzywnych.
Głównym rynkiem zbytu są kraje Unii Europejskiej. Z danych Eurostatu wynika, że w 2016 r. na rynek UE trafiło 76% eksportu mrożonych warzyw z Polski, 79% mrożonych owoców i 91% zagęszczonego soku jabłkowego. Powoli nasycający się rynek unijny stwarza jednak konieczność pozyskiwania rynków poza UE. Negatywny wpływ na polski eksport, szczególnie owoców i warzyw mrożonych, miało rosyjskie embargo wprowadzone w sierpniu 2014 r.
Rozwojowi sektora przetworów owoców i warzyw sprzyja fakt, że polscy konsumenci prowadzą intensywny tryb życia i są coraz bardziej świadomi tego co jedzą. Przez to coraz chętniej sięgają po przetwory z owoców i warzyw. Do tego przetwórcy liczą, że część środków programu rodzina 500 plus zostanie przeznaczonych na żywność, w tym na konsumpcję przetworów owocowo-warzywnych.
Polscy konsumenci dosłownie zwariowali na punkcie zdrowego stylu życia, czego najlepszym dowodem są wypełnione po brzegi siłownie, rosnąca liczba biegaczy na ulicach a także sklepowe koszyki coraz częściej obfite w owoce czy warzywa oraz ich przetwory zamiast chipsów i coli. Kto na tym korzysta? Niemal wszyscy – bo zarówno sami zainteresowani czyli konsumenci jak i producenci przetworów owocowo-warzywnych a także rolnicy.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.