Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Owoce i warzywa

Rynek cukru. Spada konsumpcja, Polacy zamierzają nadal ograniczać spożycie - raport

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 13-05-2016, 15:03
- Od końca lat 90. spożycie cukru w czystej postaci w gospodarstwach domowych wykazuje tendencje spadkowe. Według danych GUS, w latach 1999–2014 zmniejszyło się ono aż o 39 proc. do 14,28 kg/os. rocznie. Tym samym cukier był jedną z kategorii żywnościowych, która zanotowała największy spadek konsumpcji w tym okresie, po ziemniakach, mleku, mące i pieczywie - wynika z raportu „Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności” przygotowanego przez Bank BGŻ BNP Paribas we współpracy z firmą badawczą GfK.
Rynek cukru. Spada konsumpcja, Polacy zamierzają nadal ograniczać spożycie - raport
fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Ograniczenie konsumpcji czystego cukru wynika m.in. z faktu, że coraz więcej osób chce przestrzegać zasad zdrowej diety. Z drugiej strony bogacenie się społeczeństwa i zmieniający się styl życia przyczyniają się do wzrostu zapotrzebowania na produkty wysokoprzetworzone i gotowe. Tłumaczy to, dlaczego, mimo redukcji spożycia czystego cukru, jego konsumpcja ogółem rośnie w formie innych produktów spożywczych. Potwierdzają to dane bilansowe GUS, wg których od wstąpienia Polski do Unii Europejskiej konsumpcja cukru w przeliczeniu na mieszkańca zwiększyła się o 16 proc. do 43,6 kg/os. rocznie w 2014 r.

Zużycie czystego cukru w gospodarstwach domowych niekoniecznie zależy od wielkości dochodów. Według IERiGŻ, w gospodarstwach w podziale na grupy kwintylowe spożycie cukru w niewielkim stopniu rośnie do IV grupy kwintylowej. Jednak w przypadku 20 proc. najzamożniejszych gospodarstw obserwuje się już spadek konsumpcji. Warto dodać, że najwyższe spożycie czystego cukru obserwuje się w grupie rolników oraz emerytów i rencistów. Prawdopodobnie ma to związek z tym, że w tych kategoriach gospodarstw, częściej niż w innych grupach, przygotowywane są domowe wypieki ciast oraz przetwory owocowe i warzywne.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (2)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • wifi 2016-05-16 07:32:29

    jem miej czystego cukru bo kupuję więcej w postaci przetworzonej ; ciasta, ciastka, lody , napoje nawet te smakowe zawierają cukier. W sumie to spożycie nawet wzrasta !

    Odpowiedz
  • fretka 2016-05-19 14:16:26

    Może i mniej słodzimy hebatę. Ale spożywamy całe góry syropu glukozowego jako zamiennika dla cukru z buraka. Tak więc artykuł winien nazywać się wypychaniem cukru z buraka przez substytuty.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!