Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Rynek jabłek w Polsce: Rośnie produkcja, spada spożycie

  • Autor: www.sadyogrody.pl
  • Data: 07-06-2017, 10:25
W Polsce trwają dwa trendy w produkcji jabłek. Pierwszy to wzrost produkcji, drugi - spadek spożycia. Zbiory wzrosły z 2.0 do 4.0 mln ton, a spożycie spadło z 27 do 13 kg na mieszkańca (M) - alarmuje prof. Eberhard Makosz, przewodniczący zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych.
Rynek jabłek w Polsce: Rośnie produkcja, spada spożycie
fot. shutterstock.com

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W latach 1982 - 1986 spożycie wahało się od 22 do 27 kg/M. - Zapotrzebowanie od 800 do 1.0 mln ton, przy zbiorach około 1.5 mln ton. Potrzeby jabłek do spożycia wynosiły od 53 do 66 proc. zbioru tych owoców. Udział jabłek w spożyciu wszystkich owoców przekraczał 60 proc., przy bardzo niskim udziale owoców południowych. Lekki spadek spożycia jabłek zaczął się od 1997 roku. W okresie 1997 - 2005 spożycie utrzymywało się w granicach 20 - 24 kg/M. Potrzeby wahały się od 760 do około 900 tys. ton, 40 do 45 zebranych jabłek. Od roku 2006 zaczął się znaczący spadek spożycia jabłek .Od 17 kg w 2006 do około 13 kg na mieszkańca w latach 2015 i 2016. W latach 2015 i 2016 przy zbiorach około 4.0 mln ton, potrzeby na jabłka do spożycia wynosiły zaledwie 500 tyś. ton - tłumaczy prof. Makosz. 

- Około 13 proc. zebranych jabłek i 33 proc. samych jabłek deserowych. Tak niskiego udziału jabłek do spożycia w stanie świeżym do wyprodukowanych, nie spotyka się w żadnym innym kraju. Tylko do 2005 roku poziom spożycia jabłek odgrywał istotna rolę w ich zagospodarowaniu, a niewielką w ostatnich dwóch latach - dodaje. 

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Michal 2018-09-30 20:17:24

    Konsupcja w Polsce ablek spadla byc moze dlatego ze ludzie nie chca chemicznych jablek. Bez smaku ,bezplciowe I niezdrowe. Mieszkam na wsi I jablka jesli juz mam jesc to z przydomowego sadu lub od sasiada. Mija sie z celem jesc jablka ze sklepu. Sa nijakie.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!