Rynek jabłek w Polsce: Rośnie produkcja, spada spożycie
- Autor: www.sadyogrody.pl
- Data: 07-06-2017, 10:25

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W latach 1982 - 1986 spożycie wahało się od 22 do 27 kg/M. - Zapotrzebowanie od 800 do 1.0 mln ton, przy zbiorach około 1.5 mln ton. Potrzeby jabłek do spożycia wynosiły od 53 do 66 proc. zbioru tych owoców. Udział jabłek w spożyciu wszystkich owoców przekraczał 60 proc., przy bardzo niskim udziale owoców południowych. Lekki spadek spożycia jabłek zaczął się od 1997 roku. W okresie 1997 - 2005 spożycie utrzymywało się w granicach 20 - 24 kg/M. Potrzeby wahały się od 760 do około 900 tys. ton, 40 do 45 zebranych jabłek. Od roku 2006 zaczął się znaczący spadek spożycia jabłek .Od 17 kg w 2006 do około 13 kg na mieszkańca w latach 2015 i 2016. W latach 2015 i 2016 przy zbiorach około 4.0 mln ton, potrzeby na jabłka do spożycia wynosiły zaledwie 500 tyś. ton - tłumaczy prof. Makosz.
- Około 13 proc. zebranych jabłek i 33 proc. samych jabłek deserowych. Tak niskiego udziału jabłek do spożycia w stanie świeżym do wyprodukowanych, nie spotyka się w żadnym innym kraju. Tylko do 2005 roku poziom spożycia jabłek odgrywał istotna rolę w ich zagospodarowaniu, a niewielką w ostatnich dwóch latach - dodaje.
komentarze (1)
Konsupcja w Polsce ablek spadla byc moze dlatego ze ludzie nie chca chemicznych jablek. Bez smaku ,bezplciowe I niezdrowe. Mieszkam na wsi I jablka jesli juz mam jesc to z przydomowego sadu lub od sasiada. Mija sie z celem jesc jablka ze sklepu. Sa nijakie.
Odpowiedz