Rynek mrożonek będzie rósł i gonił Europę
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 01-04-2016, 11:18

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Zauważa, że segment mrożonek rozwija się w Polsce intensywnie, co prawda, nadal bardzo odstajemy od standardów Europejskich, jednakże widoczne jest zwiększenie spożycia mrożonek. Z perspektywy operatora logistycznego widoczny jest wzrost transportowanych wolumenów towarowych. Konsumenci w Polsce zaczynają doceniać produkty mrożone oraz łatwość przygotowania dań gotowych.
- Warto podkreślić, że produkty mrożone nie tracą znacząco na wartości odżywczej oraz jakości poprzez mrożenie, a wręcz odwrotnie, okazuje się, że zawierają większą ilość wartościowych składników niż warzywa, które są przechowywanie w nie odpowiednich warunkach i temperaturze. Badania przeprowadzone przez naukowców z California Institute of Technology (CALTECH) pokazały, że żywność mrożona zawiera niewiele mniej składników odżywczych niż świeże warzywa i owoce, jeśli zostały zachowane odpowiednie warunki przechowywania warzyw i owoców. Na przykład zamrożony świeżo po zerwaniu groszek zawiera o 25% więcej witaminy C niż niemrożony dwutygodniowy produkt. Do wzrostu znaczenia żywności mrożonej w Polsce niewątpliwą rolę ma dzisiejsza intensywność życia, a co za tym idzie brak czasu – mówi Marcin Szlęzak.
komentarze (0)