Rynek warzyw w sierpniu 2017 - raport IERiGŻ
W sierpniu 2017 r. większość cen warzyw oferowanych rolnikom przez spółdzielnie ogrodnicze była niższa niż w lipcu br. Najbardziej obniżyły się ceny kapusty białej, buraków ćwikłowych i kalafiorów gruntowych (po 35%). W mniejszym zakresie obniżyły się ceny ogórków do konserwowania (o 29%), ogórków do kwaszenia (o 27%), kapusty białej (o 29%), marchwi (o 13%) i pomidorów szklarniowych (o 18%). Wzrosły jedynie ceny skupu pietruszki (o 4%) i pieczarek (o 7%) - informują w raporcie eksperci IERiGŻ.

W porównaniu z ubiegłym miesiącem w zakładach przetwórczych wzrosły ceny brokułów różyczkowanych (o 1%), a obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej (o 31%), kalafiorów różyczkowanych (o 6%) i ogórków do konserwowania (o 3%). Na tym samym poziomie skupowano fasolkę szparagową.
W firmach skupujących warzywa na eksport obniżyły się ceny kapusty pekińskiej (o 15%), ogórków krótkich (o 14%) i papryki czerwonej (o 29%). Wzrosły ceny eksportowe cebuli (o 2%), marchwi (27%) i kapusty białej (o 11%). W handlu hurtowym jedynie wzrosły ceny cebuli (o 1%), a obniżyły się ceny ogórków spod osłon (25%), pomidorów spod osłon (o 39%), marchwi, kalafiorów gruntowych i buraków ćwikłowych (po 18%) i kapusty białej (o 15%). W sierpniu br., w porównaniu z sierpniem ub. r., na rynkach hurtowych obniżyły się ceny pomidorów spod osłon (o 32%), pomidorów gruntowych (o 15%) i marchwi (o 3%), a wyższe były ceny kapusty białej (o 7%), ogórków gruntowych (o 26%), ogórków spod osłon (o 15%) i buraków ćwikłowych (o 18%) - informuje w raporcie IERiGŻ.
W lipcu 2017 r., w porównaniu z czerwcem 2017 r., obniżyły się ceny detaliczne pomidorów (o 11%), ogórków gruntowych (o 25%) i kalafiorów (o 1%). Wzrosły ceny papryki (o 7%), cebuli (o 26%), buraków ćwikłowych (o 19%), selerów (o 10%), marchwi (o 16%) i kapusty białej (o 30%). W relacji do cen detalicznych z lipca 2016 r. wzrosły ceny porów i pieczarek (po 2%), ogórków gruntowych (o 25%), pomidorów (o 3%), kapusty białej (o 18%) i buraków ćwikłowych (o 14%). Obniżyły się ceny detaliczne selerów (o 20%), marchwi (o 7%), papryki (o 8%) i cebuli (o 14%). W czerwcu 2017 r., w porównaniu z czerwcem 2016 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja konserw warzywnych (o 9%) i warzyw mrożonych (o 49%), a obniżyla się produkcja marynat (o 11%). Nie zmieniła się produkcja soku pomidorowego.
Jak informują analitycy IERiGŻ eksport warzyw świeżych w czerwcu 2017 r. wyniósł 40,1 tys. ton, a jego wartość 23,4 mln EUR. W porównaniu z czerwcem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 18%, a jego wartość zmniejszyła się o 23%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży ogórków (o 33%), pomidorów (o 53%) i kalafiorów (o 28%). W tym samym czasie wyeksportowano 45,6 tys. ton przetworów warzywnych o wartości 34,7 mln EUR. W porówniu z czerwcem 2016 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 8%, a jego wartość zmniejszyła się o 11%. Obniżył się wywóz mrożonek (o 1%), marynat (o 18%), suszy (o 35%) i konserw (o 8%), w tym kapusty kwaszonej (o 13%).

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.