Rynek żywności ekologicznej w Niemczech wzrósł o 4 proc.
- Autor: www.portalspozywczy.pl
- Data: 19-04-2013, 16:35

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
- W przeciwieństwie do roku 2011, rok ubiegły nie był naznaczony aferami żywnościowymi takimi jak EHEC czy afera dioksynowa. Dlatego też nie było tak gwałtownych skoków w obrotach handlowych żywnością ekologiczną. Częściowo wzrost obrotów wynika po prostu ze wzrostu cen - mówi Dorota Białczak.
W przypadku produktów świeżych obroty wzrosły o 4,5 proc., podczas gdy zbyt wzrósł jedynie o 2,8 proc. Największy wzrost obrotów (o ponad 10 proc.) odnotowały następujące grupy produktów: ekwiwalenty mięsa, konserwy, świeże mięso, napoje alkoholowe, produkty zbożowe, tłuszcze spożywcze. Napoje bezalkoholowe, ser i ziemniaki odnotowały natomiast spadek obrotów.
komentarze (0)