Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Rynek żywności ekologicznej w Niemczech wzrósł o 4 proc.

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 19-04-2013, 16:35
W 2012 r. gospodarstwa domowe w Niemczech wydały 6 proc. więcej na żywność ekologiczną niż w roku poprzednim. Spowodowało to wzrost obrotów w handlu produktami ekologicznymi z 6,6 do 7 mld EUR. Udział produktów ekologicznych w łącznej wartości obrotów handlowych żywnością wyniósł 3,9 proc. - informuje Dorota Białczak, radca Wydziału Ekonomicznego Ambasady RP w Berlinie, na podstawie raportu „Liczby-Dane-Fakty - Branża ekologiczna 2013".
Rynek żywności ekologicznej w Niemczech wzrósł o 4 proc.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- W przeciwieństwie do roku 2011, rok ubiegły nie był naznaczony aferami żywnościowymi takimi jak EHEC czy afera dioksynowa. Dlatego też nie było tak gwałtownych skoków w obrotach handlowych żywnością ekologiczną. Częściowo wzrost obrotów wynika po prostu ze wzrostu cen - mówi Dorota Białczak.

W przypadku produktów świeżych obroty wzrosły o 4,5 proc., podczas gdy zbyt wzrósł jedynie o 2,8 proc. Największy wzrost obrotów (o ponad 10 proc.) odnotowały następujące grupy produktów: ekwiwalenty mięsa, konserwy, świeże mięso, napoje alkoholowe, produkty zbożowe, tłuszcze spożywcze. Napoje bezalkoholowe, ser i ziemniaki odnotowały natomiast spadek obrotów.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!