Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Owoce i warzywa

Składnik kiełków brokułów może pomóc schizofrenikom

  • Autor: PAP
  • Data: 10-05-2019, 08:32
Zawarty w kiełkach brokułów sulforafan może przywrócić zaburzoną w schizofrenii równowagę chemiczną mózgu – informuje pismo „JAMA Psychiatry”.
Składnik kiełków brokułów może pomóc schizofrenikom
fot. materiały prasowe

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Według danych World Health Organization schizofrenią dotkniętych jest około 21 milionów ludzi na całym świecie. Choroba charakteryzuje się halucynacjami, urojeniami i zaburzeniami myślenia, odczuwania, zachowania, percepcji i mówienia. Stosowane w leczeniu schizofrenii leki nie są w pełni skuteczne u wszystkich pacjentów i mogą powodować niepożądane skutki uboczne, w tym problemy metaboliczne zwiększające ryzyko sercowo-naczyniowe, mimowolne ruchy, niepokój i sztywność.

Naukowcy z Johns Hopkins University School of Medicine w Baltimore przeprowadzili serię badań na zwierzętach i ludziach, by lepiej poznać zaburzenia równowagi chemicznej związane ze schizofrenią. Chodzi zwłaszcza o poziom glutaminianu. Jak się okazało, poziom ten można zoptymalizować dzięki sulforafanowi, związkowi pochodzącemu z kiełków brokułów.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!