Śliwka kalifornijska odpowiedzią na prozdrowotne trendy?
Na polskim rynku rośnie zainteresowanie zdrową żywnością wysokiej jakości. Ciekawostką wypływającą z badań przeprowadzonych na zlecenie California Prune Board w 2017 r. jest słabnące znaczenie ceny oraz rosnące znaczenie kryterium właściwości zdrowotnych produktu.

- Śliwki kalifornijska są idealną odpowiedzią na rozwijające się trendy prozdrowotne, które wymuszają zmiany na rynku. To dobry czas aby włączać produkty wysokiej jakości w swoje oferty i odpowiedzieć na obecne oczekiwania klientów. Plantatorzy suszonej śliwki z Kalifornii wsłuchują się w potrzeby konsumentów, inwestują w badania oraz nowoczesne rozwiązania technologiczne – mówi Esther Ritson-Elliott, Director of International Marketing and Communications, California Prune Board.
California Prune Board działa pod nadzorem Kalifornijskiego Departamentu Żywności i Rolnictwa i reprezentuje branżę suszonych śliwek z Kalifornii, składającą się z 800 plantatorów śliwek oraz 29 firm konfekcjonujących. Kalifornia jest największym producentem suszonych śliwek na świecie, słynących z najwyższej jakości osiąganej dzięki regionalnym, rygorystycznym technikom zbierania owoców oraz oceny i kontroli. Produkt premium dostarczany jest do 72 krajów na całym świecie, region zapewnia 43 procent światowych dostaw suszonych śliwek oraz 99 procent dostaw w Stanach Zjednoczonych.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.