Słona dieta hamuje wzrost nowotworów
Słona dieta, w normalnych okolicznościach szkodliwa dla zdrowia, w przypadku mysich modeli choroby nowotworowej hamuje wzrost guzów, ponieważ pobudza aktywność układu odpornościowego – informuje pismo „Frontiers in Immunology”.

Wysokie spożycie soli jest znanym czynnikiem ryzyka nadciśnienia i chorób układu krążenia. Niedawne badania wykazały również, że zbyt duża ilość soli w diecie może zwiększyć agresywność komórek odpornościowych, co sprzyja chorobom autoimmunologicznym.
Chociaż jednak pracujący na wysokich obrotach układ odpornościowy zdrowemu organizmowi czyni więcej szkody niż pożytku, w przypadku choroby nowotworowej może sobie znaleźć pożyteczne zajęcie.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Jak sugerują laboratoryjne badania na mysich modelach przeprowadzone przez międzynarodowy zespół pod kierownictwem prof. Markusa Kleinewietfelda z VIB (Flandryjski Instytut Biotechnologii), wysokie spożycie soli hamuje wzrost guzów. Efekt wydaje się być spowodowany zmianą funkcjonowania komórek supresyjnych pochodzących z linii mieloidalnej (MDSC), które odgrywają kluczową rolę w zwalczaniu nowotworu. MDSC hamują działanie innych komórek odpornościowych, ale w słonym środowisku ich hamujące działanie słabnie, a inne rodzaje komórek atakują nowotwór bardziej energicznie. Podobny wpływ słonego środowiska na MDSC zaobserwowano również w przypadku hodowli ludzkich komórek nowotworowych.
Zdaniem autorów dalsze badania mogą się przyczynić do poprawy wyników leczenia chorób nowotworowych w prosty i bardzo tani sposób. Najpierw jednak trzeba w pełni zrozumieć ten efekt oraz szczegółowe mechanizmy molekularne. Wiadomo bowiem, że wysokie spożycie soli sprzyja na przykład rozwojowi raka żołądka.

