Spada produkcja mrożonych warzyw
Z danych GUS wynika, że w 2009 roku średnie i duże firmy wytworzyły łącznie ok. 471 tys. t mrożonych warzyw, co w relacji rocznej oznacza 1,5 proc. spadek - informują eksperci BGŻ.
Niższa produkcja mogła być konsekwencją nie tylko nieco niższej podaży surowca (w 2008 roku zbiory warzyw gruntowych były o 11 proc. niższe r/r i ukształtowały się na poziomie 4,43 mln t), ale i oczekiwań części producentów odnośnie mniejszego popytu importowego na tego typu produkty w okresie spowolnienia gospodarczego.
W rzeczywistości znaczący spadek eksportu odnotowano jedynie w przypadku sprzedaży do krajów WNP. W szczególności istotnie obniżył się wywóz mrożonych mieszanek warzywnych do Rosji, co zdaniem przedstawicieli krajowej branży mogło być następstwem rozpoczęcia produkcji mrożonych warzyw w Rosji, jak również konkurencji ze strony Chin.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Można oczekiwać, że ożywienie gospodarcze będzie skutkować wyższym zapotrzebowaniem na mrożone warzywa w wielu krajach, w tym także w Rosji. Prawdopodobnie będzie to oznaczać utrzymanie stosunkowo wysokich cen nominowanych w euro w handlu międzynarodowym. Negatywny wpływ na wyniki krajowych producentów może mieć jednak spodziewane umocnienie złotego względem euro.
